Foto: SVT

”Hanna” utlovades samarbete med Kulturprofilen – blev antastad

Publicerad

Efter Dagens Nyheters publicering med 18 olika vittnesmål har sammanlagt sex kvinnor nu polisanmält den så kallade kulturprofilen. Den senaste anmälan skedde igårkväll, måndag. Kulturnyheterna har träffat kvinnan som anmälde.
– Han ställer sig nära mig och tar mig mellan benen. Jag drar mig undan och säger att det inte är okej, men han fortsätter ändå vara nära, berättar hon.

Som Kulturnyheterna tidigare berättat anklagas kulturprofilen – med nära koppling till Svenska Akademien – för sexuella trakasserier, ofredanden och övergrepp av flera kvinnor. Men även för våldtäkt.

Kulturnyheterna har träffat en kvinna, som vill vara anonym och därför här kallas Hanna, som för två år sedan drev ett konstprojekt och därför kontaktade kulturprofilens klubb för ett eventuellt samarbete. I samband med det bjöd kulturprofilen ut henne och en vän, som också var delaktig i projektet, på middag i Stockholm för att diskutera projektets framtid.

– Han beställde in mycket vin på en gång, vi fick beställa vad vi ville för att han eller det här företaget som han driver skulle betala. Vi försöker hela tiden föra in samtalet på den här middagens egentliga syfte som var att prata om vårt projekt, men han ville inte prata om det, berättar Hanna och fortsätter:

– Då vänder han sig mot mig och säger att jag är attraherad av honom att jag vill ha honom. Jag blir jätteställd och säger nej det vill jag nog inte, men försöker då bara skratta bort situationen för att jag blir chockad. 

”Jag drar mig undan – han fortsätter ändå”

Hannas berättelse stärks av vännen som var med under middagen och som Kulturnyheterna i samband med mötet med Hanna också pratat med. Kulturnyheterna har därtill tagit del av en mailkonversation mellan klubben och Hanna, samt en kalender-notifikation från klubben som talar om att middagen varit inplanerad.

Vidare berättar Hanna hur mannen under middagen spiller ut ett glas vin över henne – och börjar försöka torka bort det och då tar på hennes bröst. När middagen senare avslutas och de står utanför restaurangen gör Kulturprofilen återigen närmanden.

– Så ställer han sig nära mig och tar mig mellan benen. Jag drar mig undan och säger att det inte är okej, men han fortsätter ändå vara nära, säger Hanna.

”Han vet var jag bor”

Efter middagen fortsätter kulturprofilen höra av sig, berättar Hanna. Vid ett tillfälle ringer han och säger att han vill komma upp till hennes lägenhet. Hon säger då nej, men blir omskakad av händelsen.

– Han vet var jag bor så jag släcker alla lampor och låser dörrarna till min lägenhet och efter det vågade jag inte vara hemma på ett par dagar.

– Det jobbigaste i efterhand är att inse att han förmodligen aldrig haft en tanke på att göra vårt projekt,utan att han under hela den här perioden såg oss som möjliga tjejer att ge sig på. 

Kulturnyheterna har sökt Kulturprofilen – men utan resultat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kulturprofilen

Mer i ämnet