Pressuppbådet utanför rättegångssalen vid Stockholms tingsrätt under rättegångens första dag den 19 september. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Kulturprofilen häktas för våldtäkt

Publicerad

Den så kallade kulturprofilen häktas på sannolika skäl misstänkt för åtminstone ett fall av våldtäkt.
Nu riskerar han tre års fängelse.
– Han blev tyst och chockad, säger mannens advokat Björn Hurtig.

Under måndagen hölls slutanförandena i Stockholms tingsrätt i målet mot den så kallade kulturprofilen, som mot sitt nekande misstänks för två våldtäkter. Tingsrätten väljer att häkta mannen, på begäran av åklagaren som yrkar på tre års fängelse.

Han kommer sitta häktad tills domen kommer.

– Rättegången är nu avslutad och jag yrkade på att mannen i fråga skulle häktas. Tingsrätten har meddelat beslut om att häkta på sannolika skäl, i vart fall för en våldtäkt,säger kammaråklagare Christina Voigt.

På sannolika skäl häktad

Tingsrätten bedömer alltså att bevisningen är tillräckligt stark för att mannen ska häktas på sannolika skäl misstänkt för minst ett av de två övergrepp han åtalas för.

– Jag har tidigare valt att inte begära honom häktad då han mycket välvilligt kommit till förhör hos polisen, dykt upp på rättegången. Men nu menar jag att det är skarpt läge. Nu riskerar han ett långvarigt fängelsestraff och då kan det vara väldigt frestande att åka utomlands och helt enkelt undanhålla sig om han nu blir dömd, säger Christina Voigt.

Kulturprofilen är medborgare även i Frankrike.

Vad tyder Tingsrättens beslut på?

– Att Tingsrätten beslutat honom häktad betyder ju att de har gjort en bevisprövning och kommit fram till det är sannolika skäl att han är misstänkt för i vart fall en våldtäkt.

”Otroligt lättad”

Elisabeth Massi Fritz som är målsägandebiträde till den kvinna som enligt åtalet ska ha utsatts för våldtäkterna, säger till TT att hon är säker på att det nu blir en fällande dom.

-Jag är säker på att han blir fälld, åtminstone för den här åtalspunkten, för det finns så robust bevisning, säger kvinnans målsägandebiträde Elisabeth Massi Fritz.

Till TT säger Massi Fritz vidare att hon efter tingsrättens beslut talat med sin klient i telefon, och att hon är lättad.

-Hon är otroligt lättad och känner att samhället och rättssystemet tar henne på allvar, säger hon.

”Blev tyst och chockad”

Efter rättegångsförhandlingen kommer kulturprofilen att föras av polis till häktet. Mannens advokat Björn Hurtig säger att hans klient chockades av beskedet.

– Han är nu häktad för en av gärningarna, det är inte bra förstås och det är vi besvikna på. Det tyder på att han kommer fällas för någon av de här gärningarna, antagligen den första, säger han.

Hur ser din klient på de här anklagelserna?

– Han har förnekat dem och det gör han fortfarande, nu är han mest chockad och är på väg att föras upp mot häktet.

Hur reagerade han på häktningsbeslutet?

– Han blev tyst och chockad.

”Kommer att överklaga”

Vad händer nu?

– Det som händer nu när att vi ska hem och slicka såren så klart och fundera på hur vi ska gå vidare. Vi får invänta domen men när den kommer ska vi överklaga. Vi ska fundera på om det är värt att överklaga häktningsbeslutet. Vi är litegrann tagna på sängen, säger Björn Hurtig.

– Vi har så klart haft funderingar på att det kunde ligga i farans riktning. Men jag trodde inte att han skulle bli häktad faktiskt.

”Extremt ovanligt”

Kulturprofilen anklagas för att ha våldtagit en kvinna vid två tillfällen under år 2011. Anklagelserna mot mannen, som är gift med akademiledamoten Katarina Frostenson, tog sin början i november 2017. Då publicerade Dagens Nyheter en artikel där 18 kvinnor sade sig ha blivit utsatta för sexuella trakasserier och övergrepp av honom.

Ett av de starkaste bevisen mot kulturprofilen är att den målsägande kvinnan ska ha berättat för sin terapeut om övergrepp två veckor efter att den första våldtäkten ska ha ägt rum.

Ingela Hessius, brottmålsadvokat och juridisk expert, tyder Tingsrättens beslut om häktning som att kulturprofilen kommer att dömas för brott.

– Jag är förvånad med tanke på att det hände för så länge sedan och att det därför inte finns någon teknisk bevisning. Att häkta någon i sittande rätt för den här typen av brott är extremt ovanligt, säger hon i SVT:s livesändning.

På onsdagen förra veckan, den 19 september, inleddes rättegången i Stockholms tingsrätt som hållits bakom stängda dörrar. Under måndagen hålls de båda sidornas slutanföranden, även de bakom lyckta dörrar.

Domen faller den 1 oktober klockan 11.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kulturprofilen

Mer i ämnet