Kulturprofilen överklagar häktningsbeslutet till högsta domstolen. Foto: SVT

HD omprövar inte Kulturprofilens häktning

Uppdaterad
Publicerad

Kulturprofilen ska sitta häktad tills domen mot honom vinner laga kraft. Det har tingsrätten beslutat. Kulturprofilen och hans advokat har överklagat häktningsbeslutet till Högsta domstolen – men får avslag.

Den så kallade Kulturprofilen dömdes den 1 oktober till två års fängelse för våldtäkt, och redan då hade han varit häktad i en vecka. Enligt tingsrättens beslut ska han fortsätta sitta häktad tills domen vinner laga kraft. Ett av skälen till det är att Kulturprofilen är fransk medborgare och att sannolikheten att han skulle lämna Sverige för Frankrike därför kan antas vara större.

Överklagar till HD

Det håller Kulturprofilens advokat Björn Hurtig inte med om. Därför har han valt att överklaga beslutet till Högsta domstolen, rapporterar nyhetsbyrån Siren.

I sin överklagan av häktningsbeslutet skriver Hurtig att en 72 år gammal person som frivilligt inställt sig till polisförhör och alla rättegångsdagar skulle få för sig att hålla sig undan sitt straff är ett ”påstående som kan lämnas utan avseende”.

Överklagar även domen

På måndagseftermiddagen meddelade HD att de inte ser ”något skäl att meddela prövningstillstånd”, och Kulturprofilen förblir därmed häktad.

Kulturprofilens advokat Björn Hurtig har tidigare meddelat att de överklagar våldtäktsdomen till Hovrätten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kulturprofilen

Mer i ämnet