Förhandlingarna hålls i hovrätten. Foto: TT

Kulturprofilen: Tiden i häktet har varit hemsk

Uppdaterad
Publicerad

Under de pågående rättegångsförhandlingarna i hovrätten släpptes medierna in under en kort stund strax innan lunch. Där uttalade sig för första gången Kulturprofilen offentligt om tiden i häktet.

– Det har varit hemskt, sade han.

Förhandlingarna har hållits bakom stängda dörrar men innan lunch öppnades de för medierna en kort stund och då talade kulturprofilen för första gången under den pågående rättegången inför öppen ridå.

Det var efter att vittnesförhören avslutats som rätten gick igenom Kulturprofilens personalia och då fick åhörare och medier inträda i rättssalen.

Kulturprofilens advokat, Björn Hurtig, ställde då frågor till sin klient som han besvarade. På frågan om hur han mått svarade kulturprofilen ”fruktansvärt”.

– Hela mitt liv är förstört av något som jag inte har gjort, sade Kulturprofilen vidare.

Björn Hurtig ställde till sist en fråga om hur Kulturprofilen upplevt tiden i häktet, varpå han svarade:

– Det har varit hemskt för mig.

Dömdes fängelse i tingsrätten

Det var i oktober som den så kallade Kulturprofilen dömdes till två års fängelse för en av de två våldtäkter hans åtalades för. Kulturprofilen och hans advokat har överklagat domen. Även åklagaren och målsäganden har överklagat domen, då med syfte att straffet ska skärpas.

Brotten anmäldes av en kvinna som enligt åtalet har blivit utsatt för våldtäkter av Kulturprofilen vid två tillfällen under höst och vinter år 2011.

Kulturprofilen dömdes till att betala ett skadestånd på 115 000 kronor och till två års fängelse för våldtäkt i ett av de två fallen.

Beslut om häktning kommer

I måndags startade förhandlingarna i hovrätten, som nu under onsdagen går in på sin tredje och sista dag. Beslut om huruvida Kulturprofilen kommer att forsätta vara häktad, samt datum för dom väntas komma senare under dagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.