Advokat Björn Hurtig Foto: TT

Advokaten om anklagelserna mot Kulturprofilen: ”Han förnekar dem”

Uppdaterad
Publicerad

Den så kallade Kulturprofilen uttalar sig för första gången efter anklagelser om sexuella övergrepp från 18 kvinnor hösten 2017. Nu tillbakavisar han alla anklagelser genom sin advokat Björn Hurtig.

– Han förnekar dem och nekar till att ha agerat på det sätt man har påstått, säger han till Kulturnyheterna.

Det var i slutet av november förra året som Dagens nyheter publicerade en granskning där 18 kvinnor anklagade den så kallade kulturprofilen, med nära koppling till Svenska Akademien, för sexuella övergrepp och trakasserier.

Enligt Björn Hurtig, advokat till den så kallade Kulturprofilen, nekar den utpekade mannen nu till anklagelserna.

Kulturprofilen

– Han förnekar dem och nekar till att ha agerat på det sätt man har påstått, säger han till Kulturnyheterna.

”Ingen förklaring till anklagelserna”

De rapporterade händelserna ska ha inträffat mellan 1996 och 2017, och enligt DN har minst åtta kvinnor polisanmält Kulturprofilen. I december inledde kammaråklagare Christina Voigt en förundersökningen mot mannen, men enligt Björn Hurtig har Kulturprofilen ingen förståelse för att han polisanmälts.

– Han har ingen förklaring till att anklagelserna har förts fram. Vi har läst en del i media om dem – och det är ju medias återgivande av saker och ting. Det han har läst har han ingen förståelse för att det förts fram – han har inte gjort på det sätt som påstås.

Björn Hurtig säger att hans klient förhörts, men vill inte gå in på vad som sagts under förhören på grund av den förundersökningssekretess som råder.

– Men vi tycker att det som förts fram där varit ganska svagt – det är min åsikt, säger han till Kulturnyheterna.

Kulturnyheterna har sökt Kulturprofilen för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kulturprofilen

Mer i ämnet