Kulturminister Parisa Liljestrand. Foto: TT

Sveriges kulturråd i Moskva kallas hem

Uppdaterad
Publicerad

Kulturrådet i Moskva tas hem när förordnandet går ut i augusti. Tjänsten blir därefter vakant på obestämd tid.

– Förutsättningarna har drastiskt förändrats sedan Ryssland valde att påbörja sin fullskaliga invasion av Ukraina, säger kulturminister Parisa Liljestrand (M) om bakgrunden till beslutet.

Kulturrådets arbetsuppgifter handlar om att förmedla svensk kultur i världen, ordna utbyten mellan svenska och internationella kulturskapare och bidra med omvärldsanalys. Ett arbete som inte längre är möjligt i Moskva på grund av de lokala förutsättningarna och hur omvärldsläget ser ut, enligt Liljestrand.

– Möjligheterna att aktivt bedriva och verka för ett kulturutbyte har minskat, och i princip kan ingen verksamhet överhuvudtaget genomföras, säger hon.

Kulturdepartementet har gjort en översyn över kulturrådsverksamheten som undersöker både dess syften och effekter.

– Generellt visar översynen att kulturrådsverksamheten bidrar mycket positivt till det svenska kulturlivet, men också att riktlinjerna som styr verksamheten behöver ses över, säger Parisa Liljestrand.

Arbetet med riktlinjerna kommer att påbörjas under året.

Fyra kulturråd

Flera ambassadörer har tidigare uttryckt oro för kulturrådens framtid.

– I vår översyn konstaterar vi att där man kan bedriva en fungerande verksamhet så är det mycket bra och uppskattat. Utifrån det så kommer Sverige att fortsätta ha kulturråd i Berlin, London, Istanbul och Washington, där det idag bedrivs fina verksamheter, säger Parisa Liljestrand.

Kulturrådstjänsten i Peking står vakant sedan februari. Om den kommer att tillsättas i framtiden är ännu oklart.

– Vi har valt att fokusera på de fyra befintliga kulturrådsverksamheterna som fungerar just nu. Hur det blir i framtiden på övriga ställen får vi återkomma till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.