Kulturbranschen splittrad om nya krisstödet

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen, Centerpartiet och Liberalerna skjuter till en halv miljard ytterligare i krisstöd till kulturen.

Bra med mer pengar, men för lite och oklart var de hamnar, menar kultursektorns aktörer.

Beskedet om det nya krisstödet kom vid en digital pressträff om fördelningen av kulturpengarna från budgetpropositionen.

– Vi kommer att skjuta till ytterligare en halv miljard till kulturen avseende till februari 2021, säger kulturminister Amanda Lind (MP).

”Bra med fortsatt stöd”

Kultursektorn förbereder sig på restriktioner in i våren 2021 och flera aktörer har varit tydliga med att nya krisstöd är helt avgörande för att hålla liv i deras verksamheter.

– Det är väldigt bra att man fortsätter stötta kulturen, men viktigt att fördelningen sker på ett transparent och tydligt sätt så att alla förstår kriterierna, säger Joppe Pihlgren, verksamhetsledare på Svensk live.

Författarförbundet: ”Är alldeles för lite”

Sveriges författarfond ska dela ut 20 miljoner kronor i stöd till författare och andra litterära upphovsmän. Men Författarförbundet hade hoppats på mer, säger ordförande Grethe Rottböll.

– Vi hade gärna sett att vi hade fått lite mer pengar. De här 20 miljonerna räcker inte särskilt långt. Vi hade så många som sökte och det var mellan 30-50 procent som fick stödet. Det är alldeles för lite.

– Man ska komma ihåg att författare inte lever på sina royalties, de lever på sina framträdanden och de har ju varit inställda i stor utsträckning under hela corona-tiden.

Vill veta var pengarna landar

Teaterförbundets ordförande Simon Norrthon välkomnar ytterligare stöd men vill veta mer om hur pengarna ska fördelas.

– Vi vet inte var de egentligen kommer att landa. Det känns som något man fått till i sista stund med stödpartierna. Man har inte gått ut med någon information med inriktning för den här pengen, men det har ju förstås att göra med att vi får förlängda restriktioner.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.