Bruket grundades 1681 och utvecklades till ett av världens då modernaste järnbruk. Foto: Wikimedia

Kulturskatter hotas av branden

Uppdaterad
Publicerad

Helikoptrar vattenbombar nu området runt världsarvet Engelsbergs bruk.

Engelsbergs bruk i byn Ängelsberg räknas som ett av de främsta industriminnena i världen. Järnbruket är en av de ur kultursynpunkt värdefulla platser som hotas av branden som härjar i Västmanland.

Två helikoptrar har nu satts in för att släppa vattenbomber över området och på så vis förhindra att elden sprider sig till bruket, meddelar fastighetsbolaget Nordstjernans vd Tomas Billing i ett mejl till Kulturnyheterna.

Skogsbranden i Västmanland

Även kyrkorna hotade

Värdefulla föremål från kyrkan i Norberg flyttas för att skyddas från den stora branden. Men församlingens andra kyrka, Karbennings kyrka, som är mer akut hotad har inte hunnit tömmas.

– Jag vet inte vad som händer där uppe nu för vägen är ju avspärrad, säger Thomas Törnqvist, kyrkogårds- och fastighetschef.

Risk för rökskador

Men Norbergs kyrka står fortfarande relativt säker och just nu jobbar de alltså med att frakta bort viktiga kulturminnen från byggnaden. 

– För det första kan textilier bli rökskadade. Vi transporterar bort lövtunna, gamla textilier som vi förvarar i träskåp och kyrkosilvret, säger Thomas Törnqvist.

En grannförsamling kommer att förvara kulturskatterna tills branden är under kontroll. Under tisdag förmiddag uppmanades boende i Norberg förbereda sig att evakuera samhället och det är det som oroar Thomas Törnqvist mest i nuläget.

– Man får hoppas att det inte sprider sig till samhället, säger han.​

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsbranden i Västmanland

Mer i ämnet