Artisten Ola Magnell är död. Janne Schaffer, Lill Lindfors och Tomas Andersson Wij minns en briljant låtskapare och vissångare. Foto: TT

Lill Lindfors: ”Ola Magnell var en av våra främsta vispoeter”

Uppdaterad
Publicerad

Artisten och låtskrivaren Ola Magnell har gått bort. Kollegor och vänner minns en varm person som var med och formade den svenska proggrörelsen.

– Han var en av dem som gjorde popmusiken intellektuell en gång i tiden, säger musikern Tomas Andersson Wij.

Ola Magnell började sin musikkarriär som trubadur under gymnasietiden. Han kom att influeras av amerikanska singer/songwriters, sextiotalsrocken och den svenska vistraditionen. Tomas Andersson Wij minns Magnell som en av våra viktigaste rockpoeter i samma tradition som Bob Dylan.

– Det finns ett djup och en komplexitet i hans texter som är fantastisk, men också en lekfullhet och humor. Han förenar Bob Dylans 60-tal med Hasse och Tage. Hans texter är också influerade av svensk vistradition och svenska poeter som Fröding, säger han.

Tomas Andersson Wij berättar att Magnell var en slags vägvisare för honom.

– Jag upptäckte hans musik när jag var runt 15–16 år. Vi lärde senare känna varandra litegrann. Jag är väldigt glad att ha fått vara i hans närhet, säger han.

Fantastiska texter

Magnell debuterade med albumet Påtalåtar 1974, ett album som Jane Schaffer medverkade på.

– Det var en fantastiskt fin människa och poet. Jag har alltid beundrat honom som poet. Texterna är fantastiska, säger Janne Schaffer.

Han träffade Magnell redan innan han började skriva musik.

– Han bodde hos en gammal kompis till mig och Björn J:son Lindh i Gamla Stan. Sedan dess har våra vägar mötts lite då och då. Jag minns honom med stor värme, säger Janne Schaffer.

Sjöng om neuroser

Politisk kritik fanns ständigt med som en ingrediens i Magnells texter och många framhåller honom som en ordkonstnär. Det gör även komikern Kalle Lind som började lyssna på Magnell i tidig ålder.

– Han hade en närmast Povel Ramelsk förmåga att rimma och fläta ihop ord till meningar med mening i, säger Kalle Lind.

Ett utmärkande drag i Magnells musik är enligt Lind hans sätt att beskriva neuroser.

– Han hade ett väldigt inkännande sätt att beskriva nojan över att vara vilsen i vår nya sköna värld. Neuroser är ett tydligt ledmotiv i Ola Magnells produktion, säger Kalle Lind.

”En mild och vänlig person”

Magnell skrev även musik åt andra artister. Bland annat skrev han flera låtar åt Lill Lindfors och de jobbade tillsammans i studion.

– Jag tyckte väldigt mycket om honom både som låtskrivare och textförfattare och person. Han var en mycket mild och vänlig person och en av våra främsta vispoeter, säger hon och fortsätter:

– Han var lite speciell, jag har lyssnat på honom mycket. Jag tänker närmast på Fritt fram som han skrev till mig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.