Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Aktivister från en djurrättsgrupp har vandaliserat Kung Charles officiella porträtt. Foto: Animal rising

Kung Charles porträtt har vandaliserats

Uppdaterad
Publicerad

Brittiska djurrättsaktivister har vandaliserat Kung Charles porträtt, rapporterar flera brittiska medier.

Under tisdagen ersatte två aktivister det brittiska kungaporträttet med en bild föreställande den animerade karaktären Wallace ur ”Wallace and Gromit”.

Aktivisterna klistrade även upp en pratbubbla med texten: ”Det blir ingen ost, Gromit. Titta bara på all grymhet som pågår på RSPCA:s bondgårdar.” Bakom händelsen står djurrättsorganisationen Animal Rising.

Porträttet av Kung Charles som just nu visas på Philip Mould-galleriet i centrala London är skapat av konstnären Jonathan Yeos och föreställer den brittiske monarken målad med intensiv röd färg.

Porträttet är det första officiella på kung Charles och har kritiserats sedan det blev offentligt. I sociala medier har bland annat färgvalet väckt starka reaktioner och liknats vid en pöl av blod.

I klippet ovan ser du mer av händelsen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Paralleller med helvetet och pölar av blod – se mer av reaktionerna på Charles III porträtt i klippet. Foto: Brittiska kungahuset, Leo Rehnström/SVT, Collage

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.