Kungliga operans fasad måste renoveras för att stenar inte ska lossna från fasaden.

Kungliga Operan i förfall: Stenar lossnar från fasaden

Uppdaterad
Publicerad

I mars beslutade regeringen om akuta medel för att förhindra stenras och vattenläckor på Kungliga Operan i Stockholm. Totalt handlar det om 133 miljoner kronor till en första etapp av renoveringen, men enligt Karin Brofelth, projektutvecklare på Statens fastighetsverk, räcker pengarna inte på långa vägar.

– Innan regeringen kan ta ett beslut om ytterligare stöd som vi har efterfrågat i flera år, så har vi sagt att vi behöver göra någonting åt tak och fasad som befinner sig i ett mycket dåligt skick just nu, säger Karin Brofelth, projektutvecklare på Statens fastighetsverk.

Hon berättar också att flera balettrepetitioner under förra året fått ställas in på grund av att en vattenläcka i taket bildade en stor vattenpöl i balettsalen. Detta åtgärdades sedan genom bland annat taktäckning.

– Redan under förra året började även stenar lossna från fasaden och föll ned i det nät som vi hade satt upp som en försiktighetsåtgärd.

Pengarna räcker inte till

Karin Brofelth menar att de pengarna som regeringen avsatt knappt kommer att räcka till renoveringen av tak och fasad, särskilt på grund av att priserna gått upp och att man fortfarande försöker återhämta sig efter pandemin. Enligt Statens fastighetsverk uppskattar man att Kungliga Operan kommer att behöva minst 1,6 miljarder för att klara renoveringsnotan till fullo.

– Eftersom vi inte kan få hela summan som vi efterfrågar så kan det påverka renoveringsperioden som kan dröja upp till tio år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.