• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Koftan har flera synlig fläckar och ett brännmärke från en cigarett. Foto: AFP

Kurt Cobains kofta såld för över tre miljoner kronor

Uppdaterad
Publicerad

Den grågröna trasiga kofta som Kurt Cobain bar under Nirvanas MTV Unplugged-spelning har sålts på en auktion för 334 000 dollar, motsvarande runt 3,2 miljoner svenska kronor.

– Kurt köpte den i en second hand-butik, det är verkligen en enkel kofta, säger Darren Julien, chef på auktionshuset Julien Auction.

Applåder, jubel och så en försiktig röst som hälsar: ”God kväll – det här är en låt från vår första skiva, de flesta äger den inte”. Så inleds det första spåret på Nirvanas ikoniska MTV Unplugged-album från 1994.

Konserten spelades in i Sony music studios i New York i november 1993 – bara ett halvår innan Cobains död. Den akustiska spelningen visades på MTV bara en månad senare och gavs ut som album året därpå.

Fläckar och brännmärke

Längst fram på scenen sitter Kurt Cobain, klädd i ljusa jeans, en vit t-shirt med punkbandet Frightwig och en grågrön akrylkofta.

Den har inte tvättats sedan 90-talet, har synliga fläckar och dessutom ett brännhål orsakat av en cigarett. Och nu har den sålts för 334 000 dollar.

Det råder naturligtvis delade meningar om vad som är ett ikoniskt plagg, men enligt Darren Julien, chef på auktionshuset som sålde tröjan, råder inga tvivel om dess status.

– Jag kallar den för Kurt Cobains heliga graal eftersom det är det viktigaste plagg han någonsin bar.

– Kurt skapade grungelooken, han bar inte scenkläder, sade Darren Julien inför auktionen.

Ännu dyrare gitarr

Koftan var en av två Cobain-ägodelar som nu auktionerades ut 25 år efter hans död. Förutom tröjan såldes också den blåa gitarr som han använde under Nirvanas In Utero-turné för 340 000 dollar.

Vad Kurt Cobain själv hade tyckt om att hans ägodelar nu auktioneras ut för miljonbelopp kommer vi aldrig få veta. Men han var själv inte helt oäven inför tanken att införskaffa ikonisk memorabilia.

Strax innan den sista låten på MTV Unplugged-spelningen, en cover på ”Where did you sleep last night” som populariserades av bluesmusikern Leadbelly, berättar Nirvanas basist Krist Novoselic att Kurt Cobain vill köpa Leadbellys gitarr som då var till salu för 500 000 dollar.

– Jag har till och med frågat David Geffen (skivbolagsdirektör reds. anm.) personligen om han kan köpa den till mig, men han vägrade, sa Kurt Cobain. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.