Den 29 november är det den internationella dagen för kvinnorättsförsvarare, personer som Kvinna till Kvinna gett epitetet femdefenders. Samma dag hyllas dessa försvarare på en gala på Fabriken i Stockholm. Med för att hylla är bland andra artisterna Martin Hederos, Nina Nino Ramsby och Jenny Wilson.
Berättar om sina upplevelser
Flera av de utländska aktivisterna som kommer vara på plats berättar hårresande om de trakasserier som de lever med på grund av sin kamp för lika rättigheter. En situation som enligt Kvinna till Kvinnas generalsekreterare Lena Ag, är värre än vad de tidigare trott.
– Vi förstod inte hur utsatta våra partners är med väldigt allvarliga dödshot. De pratar inte så mycket om hoten. På något sätt får jag känslan av att de tänker att det är något man får förvänta sig, och att de tonar ner problemen. Det är djupt oroande.
”Nyckelpersoner i kampen”
– De här kvinnorna är nyckelpersoner i kampen för kvinnors rättigheter, om de ifrågasätts så tar kampen ett steg tillbaka, därför är väldigt allvarliga, säger Lena Ag.
Ytterligare en av de som kommer delta på galan är den feministiska och antirasistiska debattören Judith Kiros. Hon är återkommande skribent på Dagens Nyheters kultursidor och en av personerna bakom debattsajten Rummet.
Vad tror du att vi i Sverige kan lära oss av de utländska aktivisterna?
– Jättemycket, Brikena Puka från Albanien och Lara Aharonian från Armenien, som är två av de som kommer, har mycket utifrån sitt arbete vi kan lära oss av. Dels att förstå olika typer av feministiskt arbete och även att lära sig att stötta det arbetet.
Tror Wallström kan göra skillnad
På vilket sätt kan vi i Sverige stötta menar du?
– Det viktigaste är att veta vilket typ av stöd de behöver av det internationella samfundet. Det behövs en ödmjuk inställning till dessa aktivister och en förståelse för att de är auktoritärer inom det här området.
Judith Kiros anser att Sveriges utrikesminister Margot Wallström är en viktig del i att sprida den feministiska kampen på ett politiskt plan.
– Det finns otroligt mycket att göra för att stötta aktivisterna, som utsätts för fruktansvärda saker bara för att de kämpar för kvinnors rättigheter.
Ser hoppfullt på framtiden
Skulle du själv definiera dig som en femdefender?
– Oj, vad svårt. Jag vet inte riktigt om jag skulle göra det, för att jag tänker att jag jobbar med olika frågor, feministiska, antirasistiska och med hbtq-frågor. Jag har en oerhörd respekt för de som jobbar med frågor om kvinnors rättigheter och ser begreppet femdefender som en titel jag har svårt att sätta på mig själv.
Tappar du någonsin tron på att det ska bli bättre?
– Nej det gör jag inte, jag tappar kanske tron på att jag kan göra det bättre. Men det är det som är fantastiskt med det här arbetet som Kvinna till Kvinna bedriver, det inger verkligen hopp.