Kvinnors skapande lyfts i stor utställning på Artipelag

Publicerad

100 år av kvinnors skapande hyllas i utställningen Signature Women på konsthallen Artipelag i Stockholm. Verk av ett 50-tal svenska kvinnliga konstnärer ställs ut och portarna slår upp i samband med Internationella kvinnodagen.

– Det är egentligen ett galet projekt att ge sig in på, säger museichefen Bo Nilsson till Kulturnyheterna.

Det var när Bo Nilsson, musiechef på konsthallen Artipelag i Stockholm, fick i uppdrag från ett norskt konstmuseum att komma med förslag på inköp av svenska konstnärer som han blev påmind om den stora övervikt på manliga konstnärer som förekom i de flesta utställningar

Men utställningen Signature Women – 100 år på den svenska konstscenen hoppas Artipelag nu att inspirera till en diskussion om den historiska snedvridningen.

Från Hilma af Klint till Carolina Falkholt

Ett femtiotal konstnärer medverkar i utställningen som sträcker sig från modernismens abstrakta måleri till de senare decenniernas moderna uttryck, från Hilma af Klint till Carolina Falkholt.

Utställningen består av ett subjektivt urval gjort av fyra intendenter. Utgångspunkten har varit hur de olika konstnärerna speglar det samhälle de verkar i.

”Tror inte på grupperingar”

Glaskonstnären Åsa Jungnelius är en av de som medverkar i utställningen. Kul, tänkte hon när inbjudan kom, men hon tyckte också att det var konstigt att ställa ut tillsammans med enbart kvinnliga konstnärer.

– Jag tror aldrig på att skapa grupperingar egentligen, men när jag ser utställningen tycker jag att det är skönt, säger Åsa Jungnelius till Kulturnyheterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.