Foto: Sony music

Kygo har skapat egen genre

Uppdaterad
Publicerad

Kyrre Gørvell-Dahll gjorde remixer i pojkrummet – i dag har hans låtar streamats över 100 miljoner gånger.

Med en bakåtvänd keps och en keyboard i hemma i Bergen har Kyrre Gørvell-Dahll gjort sig ett namn i dj-världen.

Under artistnamnet Kygo är han upphovsman till flera virala remixer, efter att ha satt sin prägel på låtar av bland andra Ellie Goulding, Marvin Gaye, Ed Sheeran, Kyla La Grange och Seinabo Sey.

– Jag satt och lekte med massa ljud och musikstilar, och så började jag helt enkelt göra den musik jag gör i dag. Jag tror att folk gillar mina enkla och glada melodier, säger han.

”Väcker liv i låtarna”

Hans karaktäristiska ljudbild har blivit en egen genre, tropisk house, och låtarna har streamats drygt 100 miljoner gånger. Tidigare i år hörde gruppen Coldplay av sig till Kygo och han gjorde en egen version av deras ”Midnight”.

Varför tror du att remixer i allmänhet är så populära just nu?

– Remixer är intressanta. Om du har en låt du gillar och så plötsligt kommer en ny version av den tror jag att folk uppskattar att det väcks liv i låtarna.

Mer eget framöver

Nu är norrmannen aktuell med sin första egenproducerade singel.

– Det var utmanande. För när du har en remix har du någonstans att börja, en grunduppbyggnad och sång. Här har jag börjat helt från scratch.

– Jag tycker väldigt mycket om den nya låten. Det är en speciell och härlig känsla när jag spelar den på konserter och ser att folk sjunger med.

Så vad kan vi vänta oss av dig i framtiden. Blir det mer eget eller fler remixer?

– Det blir mycket eget framöver, men jag kommer att fortsätta med remixer för att det är kul.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.