Är julkalendern djävulens hantlangare? Det menar i alla fall en katolsk kyrkoherde. Foto: Scanpix

Kyrkoherde rasar mot årets julkalender

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s julkalender ”Mysteriet på Greveholm – Grevens återkomst” får kritik redan innan den börjat sändas. En katolsk kyrkoherde menar att serien kan vara en inkörsport till det ockulta.

I SVT:s julkalender för vuxna, ”Tomten kommer”, flimrar Vladimir Putin och Jimmie Åkesson förbi medan en ond tomte hotar att förinta jorden med laser.

Ändå är det inte ”Tomten kommer” utan barnkalendern ”Mysteriet på Greveholm – Grevens återkomst” som just nu väcker starka reaktioner.

Orsaken: I en scen leker barnen i serien ”anden i flaskan”, en lek som är tänkt att kontakta andar. Detta har fått Zbigniew Golebiewski, kyrkoherde på Sankta Annas katolska församling i Nyköping, att gå i taket.

– ”Anden i glaset” kan vara inkörsporten till spiritism och allt det ockulta, säger han till Aftonbladet.

Kallar SVT djävulens hantlangare

Kyrkoherden vill dock inte förbjuda serien, att döma av hans uttalanden i Aftonbladet, bara varna tittarna. Han delar dock ut en känga till SVT, som han beskriver som medhjälpare åt djävulen.

– Den onde verkar än i dag i världen och använder sig av alla medel för att komma åt eventuella offer. Att just de som sköter public service vill vara den ondes hantlangare är deras sak och deras ansvar, säger Zbigniew Golebiewski.

Seriens regissör Dan Zethraeus svarar tidningen att han inte ser några som helst problem med scenens innehåll.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Julkalendern anmäld för ockultism

Mer i ämnet