Konstnären Elisabeth Ohlson Wallin. Foto: Scanpix

Kyrkoråd tackar nej till Ohlson Wallins tavla

Uppdaterad
Publicerad

Fotokonstnären Elisabeth Ohlson Wallin skänkte en tavla till kyrkorådet i Skara. Nu har kyrkorådet beslutat att skicka tillbaka gåvan.

Kyrkorådet i Skara har bestämt att man inte vill ha den altartavla man fått från konstnären Elisabeth Ohlson Wallin. Tavlan föreställer hbtq-personer i paradiset och skänktes som gåva i samband med SVT-programmet Konstkuppen som kommer att sändas i januari 2013.

Nu ger kyrkorådet alltså tillbaka tavlan. En av anledningarna är att de tycker att tavlan är politisk på ett sätt som inte hör hemma i kyrkan.

Samtidigt meddelar den kristdemokratiska politikern och hbtq-aktivisten Maria Hansson Nielsen att hon lämnar Svenska kyrkan. Anledningen är att hon tolkar beslutet som att kyrkorådet inte vill inkludera hbtq-personer i domkyrkans gemenskap.

Fakta

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.