Kyss mig

Uppdaterad
Publicerad

Betyg: 3 av 5

Regi: Alexandra-Therese Keining

I rollerna Ruth Vega Fernandez, Liv Mjönes, Lena Endre, Krister Henriksson, Joakim Nätterqvist

I kärleksdramat ”Kyss mig” möter vi Mia vars pappa ska gifta sig med Elisabeth som har en dotter, Frida. När familjerna möts på lantstället i Skåne uppstår en stark attraktion mellan Mia och Frida. Men de är båda upptagna på varsitt håll; Frida har ett förhållande med en annan kvinna och Mia är förlovad med Tim och planerar ett stundande bröllop.

”Kyss mig” är en ofta engagerande kärlekhistoria om ett svårt läge där passionen tar över och förvandlar vardagen till något underbart, men också helt stjälper omkull den gamla tillvaron. Den nyfunna glädjen grumlas av att någon annan kommer att såras på köpet. Lägg därtill problematiken med familjerelationen och det faktum att Mia varit känd som hetero så är det upplagt för turbulens. Det är ett känsligt skildrat drama och filmen innehåller många fina scener och sekvenser, utmärkt gestaltade av Ruth Vega Fernandez och Liv Mjönes i huvudrollerna.

Men filmen är också något ojämn och lider av manusbrister. Från detaljer som att alla har näsan i ett rödvinsglas i var och varannan scen, till märkliga scenbyten och berättartekniska genvägar, som ett svårköpt sammanträffande eller ett konstruerat uppbrott. Figurerna är också rätt ytligt tecknade, man vet just inte så mycket mer om någon efter 105 minuter. Ett par vardagliga konversationer som fyller ut och fördjupar figurerna hade suttit fint. Den begynnande relationen skildras i stället närmast uteslutande genom idylliska musiklagda sekvenser och kärleksscener.

Men det är snyggt gjort ska sägas, fotot av Ragna Jorming är vackert och musiken av Marc Collin stämningsfull och fint nyttjad, och regissören och manusförfattaren Alexandra-Therese Keining, som här gör sin andra film, har av allt att döma en lovande karriär framför sig.

Jerker Peterson

Se filmens trailer

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.