Under tennisturneringen Franska öppna blev den kvinnliga journalisten Maly Thomas antastad av tennisspelaren Maxime Hamou – som försökte kyssa reportern – under en direktsänd intervju.
Maly Thomas har senare beskrivit hur hon varit beredd att slå till Hamou om inte intervjun sänts live och det franska tennisförbundet stängde efter händelsen av Hamou.
Ishockeyspelare klädde av sig naken
Enligt Lovisa Giertta, sportreporter på SVT, är händelsen i Paris på inget sätt unik – utan snarare symptomatisk på det klimat som råder inom sportjournalistiken.
Hon har själv ofta fått kommentarer som anspelar på hennes utseende, och berättar för Kulturnyheterna om en specifik händelse i ett omklädningsrum då hon för en annan kanal rapporterade efter en ishockeymatch i SHL.
– Jag skulle intervjua en spelare som varit med och avgjort matchen. Samtidigt som jag gör en liveintervju med honom ställer sig en annan spelare en halvmeter ifrån mig och och klär utstuderat av sig alla kläder – samtidigt som han har blicken på mig. Så en halv meter från mig står en spritt språngande naken man och det enda han vill är att jag ska reagera på det här.
Fick ingen ursäkt
Lovisa Giertta fick ingen ursäkt när hon efter händelsen pratade med sina chefer. Istället skakade de på huvudet och sa med en suck ”Hockeyspelare, ja...”
Och enligt SVT:s sportreporter reagerade inte heller vare sig de andra spelarna eller den pressansvarige – alla personer som befann sig i och såg vad som hände i omklädningsrummet.
– De andra spelarna bara garvar och tycker att det här är så himla roligt. Så jag genomför intervjun och pratar sen med deras pressansvarige och han säger: ”Ja, det där får ju inte hända”. Men det tar stopp där – och inget mer händer.
”Har blivit normaliserat”
Enligt Lovisa Giertta är händelsen i omklädningsrummet långt ifrån ovanlig. Hon berättar om en kultur där kommentarer kring utseende och inviter av olika slag är mer eller mindre är vardagsmat för kvinnliga sportreportrar – och att det blivit så normaliserat att de knappt reagerar på beteendet.
– Allt ifrån ”kom och sätt dig i mitt knä så kan vi prata” till att folk har varit ute på mästerskap och får inviter från sina kollegor ”kom till mitt hotellrum”. Majoriteten beter sig inte så, men det händer ofta – och jag har svårt att se att det finns någon kvinnlig sportjournalist som inte har råkat ut för det här. Och jag tror att det har blivit så pass normaliserat att vi knappt reagerar på småincidenterna längre.
”Orkar inte ta fajten”
Lovisa Giertta säger att hon tror att man i Sverige är mer medveten än i exempelvis Storbritannien eller Frankrike vad gäller sexuella trakasserier mot kvinnor inom sportjournalistiken, men att problemet generellt är det finns en underliggande ton som samhället låter passera.
– Jag har pratat med jättemånga spelare som säger att de inte trivs i omklädningsrumsjargongen. Och jag tror att den nya generationen är så mycket mer medveten och bra, men problemet är att det här inte bryts. I stället sitter de här spelarna tysta i omklädningsrummet för att de inte orkar ta den här fajten, och då tillåts det fortsätta.
”Viktigt inte föra kulturen vidare”
Men diskussionen kring sexuella trakasserier av kvinnliga sportreportrar pågår inte bara i Sverige. I USA lanserade två kvinnliga reportrar från sportkanalen ESPN förra året kampanjen #MoreThanMen, där man lät en samling män läsa upp ett antal av de kränkande tweets som reportrarna fått – och blev märkbart illa berörda av dem.
Även i Storbritannien har kvinnor inom fotbollsvärlden slutit sig samman i nätverket Women in Football för att uppmärksamma de sexuella trakasserier de utsätts för.
Och enligt Lovisa Giertta är det viktigt att de svenska klubbarna och idrottsföreningarna tar frågan på allvar – och hon understryker att tränarna för ungdomsklubbarna har ett stort ansvar.
– De som är ledare och har det här som en extrasyssla gör ett fantastiskt jobb som svensk idrott behöver, men det handlar också om att de inte ska föra den här kulturen vidare. Och då handlar det också om att ungdomstränarna vågar stå helt och fullt på rätt sida och genast markerar om de hör den här typen av kommentarer.