Karin Gunnarsson är tävlingsproducent för Melodifestivalen. Foto: TT

Efter kritiken – Belarus petas från deltagande i schlagerjury

Uppdaterad
Publicerad

Melodifestivalens internationella jury presenterades under tisdagen. Valet att inkludera Belarus fick Europaparlamentarikern Karin Karlsbro (L) att reagera. Melodifestivalen har nu omprövat sitt beslut

”SVT:s beslut att bjuda in Belarus till den internationella juryn i årets Melodifestival är, rent ut sagt, för jävligt. Chefen för det belarusiska tv-bolaget är Lukasjenkos knähund och har gjort stationen till en ren propagandamaskin. Han står på EU:s sanktionslista för brott mot mänskliga rättigheter. Detta bolag väljer alltså SVT att bjuda in till fest”, säger Karin Karlsbro, Europaparlamentariker och vice ordförande i Europaparlamentets delegation till Belarus, i ett pressmeddelande.

Melodifestivalens tävlingsproducent, Karin Gunnarsson, svarade på kritiken i ett sms till Sveriges Radios Kulturnytt :

”Vi tittar på geografisk spridning och erfarenheter av tävlingen. Personen som leder jurygruppen i Belarus har stor erfarenhet av tävlingen och en gedigen kompetens på området. Jag förstår att vårt val av Belarus kan ifrågasättas då läget i landet är högst bekymmersamt. ESC:s grund är bred inkludering och alla de deltagande länderna ska kunna mötas. Evenemanget är opolitiskt och vi tar ingen ställning genom att ha med dem som jurygrupp”.

Ändrar beslutet

Melodifestivalen omprövade senare sitt beslut och går nu ut med följande:

På grund av den rådande situationen i Belarus har Melodifestivalen beslutat att byta ut Belarus som jurygrupp i finalen. Istället kommer Storbritannien att medverka som en av de åtta jurygrupperna.

– Det var ett felaktigt beslut att vi valde ut Belarus som en del av den internationella juryn. Situationen för fria medier är mycket allvarlig i landet. Vi har därför valt att ersätta jurygruppen från Belarus med en jurygrupp från Storbritannien, säger Karin Gunnarsson, tävlingsproducent Melodifestivalen.

De åtta jurygrupper som medverkar i Melodifestivalen 2021 är Albanien, Cypern, Frankrike, Island, Israel, Nederländerna, Schweiz och Storbritannien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.