Hör Lady Gaga i klippet från dokumentären berätta om skammen och svårigheterna efter övergreppet. Foto: TT/VALERIE MACON

Lady Gaga berättar om våldtäkt i dokumentär

Uppdaterad
Publicerad

Den amerikanska världsstjärnan Lady Gaga berättar i en ny dokumentär att hon blev våldtagen som 19-åring av en musikproducent och att övergreppet ledde till att hon blev gravid.

Sångerskan och skådespelerskan har tidigare berättat att hon blivit våldtagen av en person inom musikindustrin, men berättar i dokumentären ”The me you can't see” fler detaljer om händelsen och hur hon har påverkats av övergreppet.

– Jag var 19 år gammal och jag arbetade i branschen och en producent sade till mig: Ta av dig dina kläder, berättar hon.

Lady Gaga – eller Stefani Germanotta som hon egentligen heter – säger att hon sade nej, men att hon då ska ha hotats med att all hennes musik skulle brännas, och att hon då frös till och sedan knappt kommer ihåg vad som hände.

Drabbades av ångestattack

Musikproducenten, som Gaga inte vill namnge, ska sedan ha släppt av henne gravid utanför hennes föräldrars bostad.

Några år senare drabbades världsstjärnan av en ångestattack som krävde sjukhusvård, vilket enligt henne själv fick henne att inse att hon drabbats av posttraumatisk stressymptom efter övergreppen.

– Jag hade en total psykotiskt sammanbrott och i ett par år var jag inte samma tjej, säger hon i dokumentären, som finns på Apples strömningstjänst Apple tv plus.

Hon säger att det tog ungefär 2,5 år av terapi innan hennes vilja till självskadebeteende försvann.

Lady Gaga

Stefani Germanotta, 35, är född och uppvuxen i New York.

Hon studerade musik vid Tisch School of the Arts vid New York University, men hoppade av och skapade sitt alias Lady Gaga.

Debutalbumet ”The fame” släpptes 2008 med singlar som ”Just dance”, ”Poker face” och ”Paparazzi”. Året därpå följde hon upp med ”The fame monster”.

Därefter har hon släppt ”Born this way” (2011), Artpop (2013) ”Joanne” (2016) och ”Chromatica” (2020).

Hon har också gjort en del skådespelarinsatser, bland annat i ”Sin city: A fame to kill for” (2014) ”American horror story” och framför allt ”A star is born” (2018) som hon fick en Oscarsnominering för. Hon har också gjort rollen som Patrizia Reggiani i kommande ”House of Gucci”.

Källa: Britannica

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.