Lady Gaga blev maskot för nya feminismen

Uppdaterad
Publicerad

Artisten Lady Gaga sparar inte på krutet – varken i budskap eller scenshower. Nu har hon inspirerat till boken ”Gaga feminism”.

Kan en popstjärna iklädd köttklänning vara ett tecken på en ny framväxande feminism? Ja, det menar i alla fall författaren Judith – eller Jack – Halberstam, som nu lanserar Gaga-feminismen.

Från Bob Dylan till Public Enemy. Politisk musik kommer i många tidstypiska former. Är kanske superstjärnan Lady Gaga den naturliga efterföljaren till kvinnokampsångerna från tidigt 1970-tal?

– När Lady Gaga dök upp tänkte folk att hon bara var ännu en blond sångerska – en ny Madonna eller Gwen Stefani – folk undrade vad hon höll på med. Det är den känslan av att se något välbekant och samtidigt främmande som jag tycker vi borde tillämpa i vårt sätt att se på allt, säger Jack Halberstam till Kulturnyheterna.

”Ser henne som en maskot”

”Gaga feminism” heter den amerikanska queerteoretikern Jack Halberstams bok om den nya feminismen. Hen använder Lady Gaga i frågeställningen kring vad som är normalt, vad som är hetero och vad som är queer.

– Jag hävdar inte att Lady Gaga ligger bakom någon viss feminism. Jag ser henne mer som en maskot. En maskot deltar inte i tävlingarna, utan en maskot står för något. Det är så jag använder Lady Gaga. Vi skulle också kunna använda Helen Mirren eller Lisbeth Salander, säger Jack Halberstam.

Skiftar mellan identiteterna Jack och Judith

Förändringen finns överallt omkring oss. Det normala finns inte längre. Enligt Halberstam är det allt fler som väljer alternativa livsstilar, men det är däremot inte alls nödvändigt att just den livsstilen är beständig genom hela livet. Själv skiftar hen mellan en identitet som Jack, och en som Judith.

– Jag tror inte att man som Lady Gaga sjunger blir född på ett visst sätt (låten ”Born this way”), utan sexualitet kan förändras genom livet. Där har jag och Lady Gaga helt skilda åsikter. Det är inte Gaga-feminism. Det här är Gaga-feminism, säger Jack Halberstam och pekar på sig själv.

Reporter: Alban Friberg

Foto: Pablo Torres

Klippning: Don Titelman

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.