Lady Gaga och Madonna är två av världsstjärnorna som hyllat den tunisiska designern Azzedine Alaïa efter hans död. Foto: TT

Lady Gaga och Madonna hyllar bortgångna modeskaparen

Uppdaterad
Publicerad

Med en nyskapande design blev tunisiska Azzedine Alaïa en av modevärldens största stjärnor. I helgen kom beskedet att han dött. Nu hyllas han av bland andra Lady Gaga och Madonna på sociala medier.

Azzedine Alaïa föddes i Tunisien och utbildade sig till designer i hemlandet. 1957 flyttade han till Paris och fick jobb på modehuset Dior, för att sedan arbeta för klädskapare som Guy Laroche och Thierry Mugler. I slutet av 1970-talet öppnade Azzedine Alaïa sin första egna ateljé och hans debutkollektion rönte stor uppmärksamhet. Designen var nyskapande, sexig och överraskande.

Azzedine Alaïa var inspirerad av skulpturkonsten, vilket syntes i plaggens silhuett. Med markerade midjor, voluminösa kjolar och åtsittande fodral blev han känd för att omfamna kvinnokroppen. Han var hyllad för sin tekniska skicklighet och designade såväl ikoniska, stickade klänningar som läderplagg med formgjuten känsla.

Populär bland stjärnorna

Alaïa-plaggen tilltalade kvinnor som ville synas och göra ett statement, och under årens lopp blev han populär bland stjärnor som Tina Turner, Grace Jonas, Madonna, Lady Gaga och Michelle Obama.

Efter Alaïas bortgång är det många stora celebriteter som hyllar honom på sociala medier och i Sverige hedras han av bland andra fotomodellen och entreprenören Emma Wiklund samt designern Lars Wallin.

”Gud välsigne denna talangfulla och vackra själ. Azzedine Alaïas. Jag hade turen att älska honom. Jobba med honom och skratta med honom.”, skriver Madonna på Instagram. 

Azzedine Alaïa arbetade ända in i det sista och det råder en oenighet kring hur gammal han blev. De flesta medier uppger att han blev 77 år, medan andra skriver att han blev 82.

Lars Wallin hedrar Alaïa på sitt Instagram-konto Foto: Skärmdump
Lady Gaga åt ofta middag med Azzedine Alaïa Foto: skärmdump
Alaïa var en av Madonnas favoritdesigners. Foto: Skärmdump
Under sin modellkarriär jobbade Emma Wiklund med Azzedine Alaïa. Nu hyllar hon modeskaparen på Instagram. Foto: Instagram

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.