Laget som dansar mot toppen

Uppdaterad
Publicerad

Östersunds FK har gjort sig känd som en ovanlig fotbollsklubb – man har valt att satsa på kultur för att utveckla laget. Nu har man tagit in en danskoreograf för att arbeta med spelare och ledare. Målet: Premiär på Storsjöteatern i höst.

Teater, måleri och bokcirkel. Spelarna i ÖFK har hunnit med en hel del. Efter några trista förlorarår gjorde klubben en nystart för drygt fyra år sedan. En av satsningarna var kulturprojektet där spelarna skulle få möta och utöva kultur. Sedan dess har det varit vardag för spelarna att ”träna” med kulturcoachen.

–  För oss är det viktigt för att vinna nästa match, annars skulle vi inte göra det. Men det är också viktigt ur ett demokratiperspektiv. Att känna att man har referensramar och tillgång till andra arenor. Poängen är ju inte att de ska stå på en scen och göra bort sig, tanken är att de ska utmana sina rädslor, säger Karin Wahlén kulturcoach.

Tufft i början

Är det inte bara ett lyckat PR-projekt?

– Hade det varit det så hade vi lagt ner direkt. Första gången vi gjorde det här så gick det åt skogen. Vi fick nästan bara dålig kritik från de flesta håll. Att nu får mycket uppmärksamhet för vårt arbete har att göra med att vi vinner väldigt många fotbollsmatcher.

”Precis vad fotboll handlar om”

Huruvida måleriet eller dansen gör spelarna bättre på fotboll brukar vara den vanligaste frågan från journalister, säger lagets tränare Graham Potter.

– Och det är förstås svårt att svara på. Men det är ett sätt att lära sig att vara öppen och kunna anpassa sig, vilket är precis vad fotboll handlar om. Du behöver vara modig, kunna hantera svåra situationer och vara duktig på uttrycka dig på planen.

– Vi har sett att det att det gett bra resultat. Det är något som hjälpt klubben och spelarna att utvecklas. Det är det viktiga.

Ger fördel

Den stundande hösten lär bli nervös. Östersund ligger för närvarande på andra plats i Superettan och ser för första gången ut att kunna ta det stora klivet upp till högsta serien (Allsvenskan).

I ett sådant läge brukar de flesta fotbollslag stänga in sig för att inte tappa fokus. ÖFK planerar i stället en stor danspremiär för hela stan.

Ett trumfkort gentemot konkurrenterna om man ska tro anfallsstjärnan Michael Omoh.

– I mina tidigare klubbar tänkte jag bara på fotboll, om vad jag skulle göra på träningen och så. Men här är det annorlunda. Om du vet att du har möte med bokklubben så fokuserar du inte på fotbollen utan på andra saker. Jag skulle säga att det gör dig skarpare, du kan ha flera saker i huvudet samtidigt.

Föreställningen har premiär den 14 oktober på Storsjöteatern i Östersund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.