Läkaren åtalad för Jacksons död

Uppdaterad
Publicerad

Läkaren Conrad Murray åtalades på måndagen för att ha vållat popstjärnan Michael Jacksons död i juni förra året.

Om han döms riskerar han uppemot fyra års fängelse.

I åtalet, som lämnades in till en domstol i Los Angeles, skriver åklagarna att läkarens agerande ledde till Jacksons död, men att det inte skedde avsiktligt.

Michael Jacksons död

Efter att åtalspunkterna lästs upp igår kväll, svensk tid, svarade Conrad Murray, som väntat, med att förklara sig oskyldig.

Borgensumman sattes därefter till över en halv miljon svenska kronor.

Arbetade för Jackson

Conrad Murray började arbeta för Michael Jackson förra våren när Jackson förberedde sig för sina comeback-konserter i London.

Han har berättat för polisen i Los Angeles att han var med Jackson morgonen när han dog, för att försöka hjälpa stjärnan att somna. Han gav honom sömnmedel och lämnade sedan sovrummet. När Murray kom tillbaka några timmar senare andades Jackson inte längre.

Senare konstaterades att Jackson dog av en förgiftning som orsakats av en kombination av de läkemedel som Jackson fått för att kunna sova. Läkaren erkände då att han därmed ofrivilligt dödat Jackson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Michael Jacksons död

Mer i ämnet