Läkaren Thomas Jackson går med i ett högerextremt parti

Publicerad

Den omtalade läkaren Thomas Jackson blev känd för sina åsikter i debatten kring apatiska flyktingbarn. Nu har han ansökt om medlemskap i Svenskarnas parti.

År 2005 var läkaren Thomas Jackson expert i den socialdemokratiska regeringens utredning om barn med uppgivenhetssyndrom. Med referens till Jackson skrev man att en möjlig orsak till barnens apati var att de låtsades.

– Jag menar att föräldrarna uppmanar eller näst intill tvingar barnen att ligga sjuka och stilla, sa Jackson själv i ett avsnitt av SVT:s Uppdrag Granskning år 2006.

Från Nationalsocialistisk front
Läkarens åsikt drog igång en livlig debatt, och ledde fram till flera kulturella verk, som till exempel Jonas Hassen Khemiris teaterpjäs ”Apatiska för nybörjare”. Nu är samme Thomas Jackson aktuell som ny medlem i Svenskarnas parti. Det enligt partiets ledning och tidning Realisten.

Svenskarnas parti är sprunget ur Nationalsocialistisk front. Den första punkten i partiprogrammet innehåller orden: ”Endast människor som tillhör det västerländska genetiska och kulturella arvet, där de etniska svenskarna ingår, skall kunna vara svenska medborgare.”

Partiledningen bekräftar
Partiledaren Daniel Höglund bekräftar för Kulturnyheterna att Thomas Jackson har ansökt om medlemskap:
– Jag tror att han kan bli en stor tillgång. Det blir en ökad legitimitet när offentliga personer går ut och tar ställning för partiet.

Inför Aftonbladet har Thomas Jackson bekräftat medlemskapet. Men han vill inte svara på frågan när Kulturnyheternas reporter ringer upp:
– Du får skicka ett e-mail, säger han.

Journalisten Gellert Tamas, som har intervjuat Thomas Jackson kring apatiska flyktingbarn och även skrivit boken ”De apatiska”, kommenterar nyheten såhär:
– Det här visar vilken enorm skandal det här handlar om. Det har beskrivits som den största skandalen sedan baltutlämningen, och det är inte utan att jag håller med, säger Tamas.

Kulturnyheterna
kulturnyheterna-webb@svt.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.