Lana Del Rey i Stockholm 2019. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Lana Del Rey gör PR för albumsläpp genom att slå mot kritiker

Publicerad

Artisten Lana Del Rey är inte nöjd med hur hennes musik mottagits av ”kvinnliga skribenter och alternativmusiker” under hennes karriär.

Lana Del Rey verkar vilja förekomma kritik av sitt album som släpps den 5 september. I ett inlägg på Instagram skriver hon att hon är trött på att ”kvinnliga skribenter och alternativmusiker” säger att Del Rey i sina tidigare låtar glamouriserat våld mot kvinnor.

”I själva verket är jag en glamourös person som sjunger om verkligheten”, skriver hon.

”Skadligt för unga”

2013 uttalade sig artisten Lorde om Lana Del Reys musik i en intervju med The fader: ”Hon är jättebra, men jag lyssnade på skivan och tänkte hela tiden att det här är så skadligt för unga tjejer att lyssna på.”

2014 släppte Del Rey albumet Ultraviolence, vars titelspår innehåller låtraden ”He hit me and it felt like a kiss” (en referens till en låt av The Crystals från 1962) varpå kritiken lyftes igen av tidningen Time: ”Det är en ganska tydlig glorifiering av relationsvåld”. Skribenten skriver vidare att man måste skilja på Del Reys privata jag och musikaliska persona, men att alla lyssnare inte kan göra den distinktionen.

Vill sjunga om vad hon vill

Nu hoppas Lana Del Rey på att slippa denna typ av kritik: ”Nu när Doja Cat, Ariana, Camila, Cardi B, Kehlani och Nicki Minaj och Beyoncé har haft listettor om att vara sexig, inte ha några kläder på sig, knulla, vara otrogen etc – kan jag snälla få återgå till att sjunga om att vara förälskad även om förhållandet inte är perfekt, eller att dansa för pengar – eller vad jag vill – utan att korsfästas eller få höra att jag glamouriserar våld?”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.