Foto: TT

Lisa Langseth om Weinstein: ”Alla visste om det”

Uppdaterad
Publicerad

Enligt den svenska regissören Lisa Langseth är Harvey Weinsteins sexuella trakasserier av kvinnor sedan länge välkända.

– Det här har alla vetat hur länge som helst, säger hon till Kulturnyheterna.

Efter att New York Times de senaste dagarna publicerat ett stort antal berättelser om hur Harvey Weinstein under 30 års tid sexuellt trakasserat kvinnor i den amerikanska filmbranschen har producentens spektakulära fall från den absoluta toppen av Hollywoods maktstruktur varit en toppnyhet i världens medier.

Men enligt den svenska regissören Lisa Langseth, vars senaste film Euphoria visades under Torontos filmfestival i september, är Hollywoodmogulens beteende sedan länge välkänt inom branschen.

Harvey Weinstein-affären

– Det är så jävla bra att det kommer ut, det här har alla vetat hur länge som helst. Det är bara konstigt att det har dröjt så länge, säger den svenska regissören, på väg till en filmfestival i Sydkorea, till Kulturnyheterna.

Tystnadskultur inom branschen

Enligt Lisa Langseth, som själv har träffat Harvey Weinstein, råder en tystnadskultur i den sfär av filmbranschen där endast enormt mäktiga män av Weinsteins kaliber rör sig. Och inom denna sfär håller man varandra hårt om ryggen – fram till dess beteendet avslöjas, enligt Langseth.

– Alla visste om det. Jag känner honom inte, men visste ändå om det. Och det är baksidan: folk har lätt att vända kappan efter vinden. Det är så hemskt – hur många människor har det inte funnits som burit upp hans beteende?

”Finns inte i Sverige”

Lisa Langseth berättar för Kulturnyheterna att hon inom den svenska filmvärlden aldrig upplevt något liknande, men däremot för 15 år sedan sett en liknande kultur inom teatern – något man dock har gjort upp med sedan dess.

– Det existerar inte på samma sätt längre och jag är övertygad om att det är ohållbart med sådana strukturer. Och den typen av människor har inte den typen av makt i sverige. Det finns inte sådana produktionsbolag, vi är ett för litet land.

LÄS MER: Skandalen växer – våldtäktsanklagelser mot Harvey Weinstein

LÄS MER: Harvey Weinstein – kontroversiell filmmogul

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Harvey Weinstein-affären

Mer i ämnet