Vittnesmål om trakasserier i teaterbranschen följdes aldrig upp

Uppdaterad
Publicerad

#Metoo-rörelsen har satt ljus på problem med sextrakasserier inom flera olika branscher. Men från teatern har det hittills varit tyst. Detta trots att Sveriges Radios Ekot redan för sju år sen skickade ut en enkät där var tredje som svarade vittnade om sexuella trakasserier.

En av få skådespelare som vågar tala om sexuella övergrepp inom teaterbranschen är skådespelaren och journalisten Aleksa Lundberg.

– Några enkla exempel jag tror de flesta kvinnor kan känna igen sig i, är att få skrev upptryckta i rumpan under pågående föreställningar. Om jag ska gå tillbaka till tiden jag sökte till scenskolan, så blev jag kraftigt diskriminerad i och med att jag är transperson, berättar Aleksa Lundberg.

Hon menar på att teatern är en av de värsta platserna vad gäller sexism, machokultur och transfobi, något som lett till att hon numera jobbar med egna konstprojekt, utanför de stora scenerna.

Inte första gången frågan tas upp

Redan 2010 visade en undersökning som Sveriges Radios Eko-redaktion gjorde i samarbete med Teaterförbundet att var tredje kvinna som jobbar inom svensk teater och film har blivit sexuellt trakasserad. Men debatten dog snabbt ut, efter kritik om att det var för få som hade svarat på Ekots enkät.

Även om undersökningen inte var statistiskt representativ, sade 320 kvinnliga skådespelare att de utsatts för sexuella trakasserier.

– Jag kan förstå den sakliga kritiken, självklart ska man göra grundliga undersökningar men det var ändå en fingervisning om att något inte stod rätt till. Den debatten tystades direkt, säger Aleksa Lundberg. Hon tror att problemen med sexuella trakasserier inom teaterbranschen kvarstår.

”Personer vågar tala idag”

Nu har frågan aktualiserats på nytt, under måndagen deltog Aleksa Lundberg i ett panelsamtal på Orionteatern, om läget inom teaterbranschen. Deltog gjorde också Anna Carlsson, Teaterförbundets ordförande.

– Personer vågar tala idag tack vare den här kampanjen men därmed är inte allting löst. Det är ju nu som vi måste börja lyfta alla de här historierna, för att sen kunna vet hur man går vidare och gör något åt det. 

– Jag vill verkligen veta: har det blivit mer sexuella trakasserier sen 2010, fortsätter hon.

Men varför har ni inte följt upp den undersökningen ni gjorde 2010?

– Det är en bra fråga. Jag menar att vi sedan dess har arbetat konkret med åtgärder för att motverka sexuella trakasserier och diskriminering.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.