Lars Amble blev 76 år gammal. Foto: TTVisa alla (4)
Visa alla (4)

Lars Amble är död

Uppdaterad
Publicerad

Den prisbelönta skådespelaren och regissören Lars Amble är känd från bland annat ”Repmånad” och ”Göta Kanal”. I natt gick han bort i sviterna av cancer.

Lars Amble utbildade sig vid Dramaten under 60-talet och kom därefter att stå på teaterns scen vid upprepade tillfällen.  Under sin teaterkarriär gjorde Lars Amble ett femtiotal roller med regissörer som Alf Sjöberg och Ingmar Bergman, men det är för sina filmroller i ”Den enfaldige mördaren” ”Repmånad” och ”Göta Kanal” som Amble främst blev känd för svenska folket.

Konstnärlig ledare för Maximteatern

På 1960-talet inledde han sitt arbete inom privatteatern, och var under åren 1984-1994 konstnärlig ledare för Maximteatern. En som minns Lars Ambles engagemang vid Maximteatern är skådespelaren och regissören Peter Dalle.

– Lars var en formidabel skådespelare. Han hade en förmåga till återhållsamhet som jag alltid har strävat efter själv. Jag minns honom med väldigt stor glädje och såg honom lite som en mentor. Jag blev väldigt ledsen när jag hörde detta, säger Peter Dalle till Kulturnyheterna.

”Såhär brukar jag göra”

Vid tre tillfällen mottog Lars Amble teaterpriset ”Guldmasken” för bästa regi. Lorry-grundaren minns hur Amble blev en nyckelfigur när han själv tog steget in i regivärlden i mitten på 80-talet.

– Ett av mina första minnen av honom är hur han möter upp mig och Thorsten Flinck. Amble hade aldrig träffat oss tidigare när vi hörde av oss, och ville ha hans råd om regi. Amble dök upp med sitt senaste regimanus och gick igenom det i flera timnmar. ”Såhär brukar jag göra”, minns Peter Dalle, och fortsätter.

– Den vänligheten kommer jag aldrig att glömma. Det har gjort att jag själv alltid försöker svara när unga människor hör av sig och vill ha råd om skådespeleri, säger Peter Dalle.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer