Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Skådespelaren Shanti Roney har arbetat mycket med Lars Norén. Foto: Vilhelm Stokstad/TT arkivVisa alla (2)
Visa alla (2)

Vänner och kollegor i sorg: ”En av vår tids största”

Uppdaterad
Publicerad

Regissören och dramatikern Lars Norén har dött efter en tids sjukdom. Vänner och kollegor minns en kär vän, och en av vår tids största dramatiker.

Skådespelaren Shanti Roney har arbetat tillsammans med Lars Norén, bland annat i föreställningen Skuggpojkarna (1999) som finns att se på SVT Play. Han minns en öppen och nyfiken regissör. Att arbeta med Lars Norén var en kreativ process där manuset inte var skrivet i sten utan kunde utvecklas under repetitionerna.

– Han var väldigt enkel, öppen och nyfiken i arbetet. Man kände att här kan man vara sig själv. Han hade öppenheten att försöka skapa pjäsen i stunden tillsammans, säger han till SVT.

Anneli Dufva, dramaturg på Dramaten och tidigare kulturjournalist, har följt Lars Norén genom hela sitt yrkesliv och läst allt han har skrivit.

– Han hade en glasklar blick och såg allt. Det känns helt overkligt att han är borta, han betydde så otroligt mycket, säger hon till SVT.

”Det var svarta skratt”

Även författaren och journalisten Elisabeth Åsbrink har följt Lars Norén både som vän och som dramatiker.

– Han hade en enorm känsla för hur människor använder språket för att dölja sig och visa upp sig, och en enorm humor. Det var svarta skratt under hans föreställningar, han var en mästare helt enkelt, säger Elisabeth Åsbrink.

Författaren Kristofer Flensmarcks nyutkomna bok In i smärtan är ett slags hommage till Lars Norén.

– Han lyckades behålla en sorts ”vid sidan av-position”, trots att han var så läst och välkänd. Det är unikt. Och jag upplever att han präglar unga författare i dag. Många är noga med att förklara hur de förhåller sig till Noréns författaskap, säger han.

”En av vår tids största”

Eva Bonnier, bokförläggare på Albert Bonniers förlag, säger i en skriftlig kommentar till TT att Lars Norén är ”en av vår tids största”.

”Lars Noréns betydelse som författare och dramatiker är näst intill omöjligt att formulera just nu i ett par meningar, men han var en av vår tids största. För mig personligen, som Lars Noréns förläggare, har vårt samarbete varit oerhört stimulerande under många år”, skriver hon.

Dramatikern Suzanne Osten skriver på sociala medier:

”En mäktig dramatiker och stor som satans Strindberg faller med en skräll ur tiden, teatern vibrerar.”

Lars Norén blev 76 år gammal.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer