Efter Vilks död: Extremister jublar och politiska debattörer vill se monument

Uppdaterad
Publicerad

Efter sin död fortsätter Lars Vilks synliggöra brännande politiska konflikter i samtiden. Högerprofiler vill se en rondellhundstaty, vänsterprofiler skriver att rondellhunden sparkade nedåt. Och extremister jublar.

Borgerliga debattören Alice Teodorescu Måwe skriver på sociala medier att hon vill se en medieaktion till Lars Vilks minne och för att stå upp för yttrandefriheten. Hon uppmanar redaktioner att publicera karikatyrteckningarna dagen då Lars Vilks begravning hålls.

Moderaten Hanif Bali vill se ett mer permanent ställningstagande i form av en rondellhundstaty.

Vänsterprofiler som Göran Greider, chefredaktör för Dalademokraten, fortsätter å sin sida framhålla att teckningarna spär på splittring och sparkar nedåt.

Extremister jublar

Starka reaktioner hörs även i de extremistkretsar som konstnären provocerat. På sociala medier märks jubel, och vissa skriver att olyckan var ett gudomligt ingripande.

Sofie Löwenmark är reporter på stiftelsen Doku som granskar islamistiska miljöer i Sverige. Hon säger till Svenska Dagbladet att reaktionerna var väntade, men förvånas över omfattningen.

– Så här långt har det ändå varit väldigt mycket från svenskt håll, det var mer än jag kanske hade väntat, säger Sofie Löwenmark.

Kulturnyheternas redaktör Per Andersson menar att reaktionerna synliggör både styrkan och svagheten i Lars Vilks konstnärskap, och i synnerhet Muhammed-karikatyren. I videon ovan kan du höra Per Anderssons analys.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.