Fisk före film för Von Trier. Foto: TT Bild

Von Trier köpte fiskeredskap för danskt filmstöd

Uppdaterad
Publicerad

En granskning visar att Lars Von Triers filmbolag Zentropa har spenderat statligt stöd på privata lyxmiddagar och fiskeredskap.

Danska Filminstitutet (DFI) har låtit granska flera av Zentropas filmproduktioner och kommer nu med en rad anmärkningar på hur bolaget använt sig av det statliga filmstödet, skriver Politiken.

Bland annat ska Peter Aalbaek, regissör och medgrundare till Zentropa, ha bjudit Cannesfestivalens direktör Thierry Frémaux på middag i Köpenhamn för närmare 500 000 svenska kronor.

Lars von Trier och skådespelaren Jens Albinus ska dessutom ha köpt fiskeredskap för pengar som var avsedda för filmproduktion. Dessutom uppvisar bolaget brister i sin ekonomiska dokumentation.

Hårdare krav

DFI:s utredning gjordes efter ett avslöjande i danska tidningen BT förra året då tre av Zentropas anställda vittnade om att bolagets ekonomi var misskött.

Filminstitutet meddelar nu att Zentropa ska sättas under lupp ordentligt. Hårdare villkor väntar för filmstödet och tillsynen av var pengarna tar vägen ska skärpas.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.