Läsmanifestation för Ukraina: ”Kan kännas futtigt – men är viktigt”

Publicerad

I kväll arrangeras en läsning av ukrainska poeter och författare. Läsningarna äger rum samtidigt i Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala och Växjö.

– Det som känns som något av det viktigaste. Att inte vara tyst. Jag tänker att i en sån här situation så är tystnaden ofta något av det värsta. Vi vill visa att vi är med dem och också låta deras röster höras, säger poeten och dramatiken Lina Ekdahl som själv har flera författarvänner som befinner sig i krigets Ukraina.

Det är tidskriften 20-tal som tillsammans med Svenska PEN, Översättarcentrum och Bonniers konsthall står bakom läsmanifestationen, där de medverkande kommer att läsa texter av ukrainska poeter och romanförfattare, samt av ryska författare som skriver i protest mot regimen.

– Ibland tänker jag att det känns så litet och futtigt att stå och läsa lite dikter. Jag kan känna ”vad är det, när det är krig”? säger Lina Ekdahl.

– Men det är viktigt. Man behöver mat och skyddsrum, men man behöver också hopp. Man behöver någon som pratar om en och det svåra som händer, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.