Lasse Åberg får Hedersguldbaggen vid Guldbaggegalan 2020 på Cirkus. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Lasse Åberg prisades med hedersbaggen

Uppdaterad
Publicerad

Multitalangen Lasse Åberg fick ta emot hedersbaggen, priset för lång och trogen tjänst inom svensk film.

– Jag vill postumt dela ut bitar av den här åtråvärda insekten till min vän Bo Johnsson och min sidekick Jon Skolmen som har gått bort, sade han i sitt tacktal.

Lasse Åberg utbildade sig på Konstfack under 60-talet men har vid sidan om konsten alltid hållit på med underhållning av olika slag.

Han är känd från konstvärlden, film och tv, och till paradrollerna finns bland andra Trazan i tv-serien Trazan & Banarne och den ikoniska rollen som Stig-Helmer Olsson i sällskapsresan-filmerna, filmer som han också har regisserat.

– Priset går till en klok och klarsynt allkonstnär. Ett ikoniskt alterego som blivit en del av den svenska folksjälen, sade filminstitutets VD Anna Serner bland annat när hon presenterade pristagaren.

”Det är en skalbagge av plåt”

Lasse Åberg inledde sitt tal med att berätta om ett samtal han haft med sin bror när det stod klart att han skulle belönas med en bagge:

– Igår ringde min bror till mig och då berättade jag att jag skulle få en guldbagge. Då sa han ”vad är det för nåt?”.  Jag förklarade att det är en skalbagge, 25, 30 cm lång, av plåt.

Hedersbaggen har delats ut sedan 2001 och är ett pris som delas ut för lång och trogen tjänst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.