I klippet berättar Lasse Hallström hur konstnären Hilma av Klint hjälpt honom att hoppas på ett liv efter detta. Foto: SVT/Viaplay

Lasse Hallström: ”Tyckte det var idioti – nu tror jag på reinkarnation”

Uppdaterad
Publicerad

Stjärnregissören Lasse Hallström är aktuell med den nya filmen ”Hilma” där både hans fru Lena Olin och dotter Tora Hallström gestaltar konstnären.

För fem år sedan trodde han inte ett dyft på ett liv efter döden. Nu är allt annorlunda. Det var i arbetet med en annan film som Lasse Hallström fick höra talas om den svenska abstrakta pionjären Hilma af Klint, och blev så småningom besatt av tanken på att göra en film om henne, berättar han.

Konstnären hjälpte honom att få hopp om andligheten.

– Jag tror på reinkarnation och på en gudomlighet som vi alla är kopplade till, något som Hilma också var övertygad om fanns. Det låter ju inte klokt men det är saker som jag börjat tro på, säger han.

Dottern gjorde långfilmsdebut

För Lasse Hallström innebar arbetet med filmen också att han fick tillfälle att jobba både med sin hustru Lena Olin och dottern Tora Hallström, som gör sin första stora roll i gestaltningen av Hilma af Klint som ung.

– Tora är ju utflugen ur boet men det var underbart att få lära känna henne ordentligt och dra iväg henne från finansvärlden som hon var insyltad i. Jag hoppas hon har lämnat den för gott, jag hoppas mycket på en skådespelarkarriär för henne, säger Lasse Hallström.

”Hilma” visas just nu på bio och har premiär på Viaplay den 18 november. Hör mer om Lasse Hallströms nya andlighet i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.