”Läsovana drabbas av obemannade bibliotek”

Uppdaterad
Publicerad

Enligt årets bibliotekarie 2012, Nina Frid, drabbas utsatta grupper när biblioteken skär ner på bemanningen.

I tisdags presenterades den nya bibliotekslagen, som träder i kraft vid årsskiftet. tar bland annat upp barn och ungas läsning. Vid en konferens på Vårby bibliotek i Stockholm diskuterades i dag hur man ska få läsovana vuxna att börja läsa.

– Fyra-fem elever i varje klass i nian går ur skolan utan att klara godkänt i läsförståelse. Det är inte så att deras problem försvinner bara för att de blir vuxna, säger Camilla Batal vid Centrum för lättläst.

”Inget fritt val att läsa”

Men vuxna människor borde kunna välja själva om de vill läsa eller inte. Men enligt Nina Frid, som utsågs till årets bibliotekarie 2012, handlar det inte om medvetna fria va.

– Det är ganska tydligt att de fria valen handlar om saker man inte själv kan styra över. Det är socioekonomiska skillnader som vad man får för läsvanor hemifrån som styr. Sådana saker kan man inte riktigt kalla för ett fritt val och biblioteket ska ha den utjämnande funktionen, säger hon.

Kritisk till obemannade bibliotek

Enligt kulturminister Lena Adelsohn-Liljeroth (M) är obemannade bibliotek på mindre orter en följd av urbaniseringen. Enligt Nina Frid kan den trenden få ha konsekvenser och drabba dem som behöver mest hjälp på biblioteken. Hon lyfter fram att biblioteken ska ha en kompenserande roll.

– De här grupperna som redan är svåra att nå och som är läsovana. De som inte hemifrån automatiskt har med sig tillgång till böcker och språk. Det är de som kommer drabbas. De som redan har ett självklart förhållande till läsning, böcker, litteratur och bildning. De kommer säkert att klara sig ganska bra i ett obemannat bibliotek, säger Nina Frid.

Reporter i inslaget: Lydia Farran-Lee

Foto/klippning: Mikael Eriksson

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.