Thomas G:son (till höger) vann Eurovision med ”Euphoria” – nu är han Melodifestivalens meste låtskrivare genom tiderna. Foto: Jessica Gow/Scanpix

Nu är Thomas G:son etta i Melodifestivalen – genom tiderna

Uppdaterad
Publicerad

Bland låtskrivarna i Melodifestivalen 2017 finns profiler som jobbat med Bryan Adams, Lady Gaga och Britney Spears. Men det är en annan som stjäl rubriken den här gången. För nu är Thomas G:son Melodifestivalens meste låtskrivare – någonsin.

Han storsatsar varje år. Men i Melodifestivalen 2016 fick Thomas G:son bara med ett bidrag.

Nu tar ”Euphoria”-kompositören sin revansch. Med fyra bidrag i tävlingen är Thomas G:son den låtskrivare som lyckats bäst inför 2017.

Det betyder att han är historisk. Sedan debuten 1999 har Thomas G:son tävlat med 47 bidrag i Melodifestivalen. I och med det går han om Bobby Ljunggrens 46 bidrag och är den låtskrivare som fått med flest bidrag i tävlingen genom tiderna.

I Melodifestivalen 2017 tävlar Thomas G:son med låtarna som framförs av Mariette, Dinah Nah, Roger Pontare och Ace Wilder.

De har lyckats bäst 2017

Flera låtskrivare har lyckats få med fler än ett bidrag i Melodifestivalen 2016. Här är alla de som lyckats bäst:

1. Thomas G:son – 4 bidrag

2. Peter Boström – 2 bidrag

Joy Deb – 2 bidrag

Linnea Deb – 2 bidrag

Anton Hård af Segerstad – 2 bidrag

Lars Hägglund – 2 bidrag

Jimmy Jansson – 2 bidrag

Anderz Wrethov – 2 bidrag

I väntan på guldet: Kören, Måns Zelmerlöw, Christer Björkman och låtskrivarna Linnea Deb, Anton Hård af Segerstad och Joy Deb pustar ut i greenroom efter finalframträdandet i Eurovision 2015. Foto: Lina Åhman/SVT

Profilerna bakom bidragen

Här är några av låtskrivarna att hålla utkik efter under Melodifestivalen i vinter:

Dinah Nah – One More Night, Ace Wilder – Wild Child, Mariette – A Million Years och Roger Pontare – Himmel och hav

Thomas G:son: En äkta festivalveteran. Eurovisionvinnare med ”Euphoria” 2012 och redan klar för ESC 2017 i och med att han bjudits in att skriva Cyperns låt. Han har sedan år 1999 tävlat med hela 43 bidrag, bland annat ”Evighet” 2006 (Carola). Förra året tävlande han med ”Rollercoaster” (Dolly Style). I år är han tillbaka med 4 bidrag.

Dinah Nah – One More Night och Les Gordons – Bound To Fall

Jimmy Jansson: Har tävlat som artist i Melodifestivalen 2002, 2005 och 2007. Med som låtskrivare bakom två bidrag både 2014 och 2015. Skrev Panetoz bidrag 2016.

Dinah Nah – One More Night

dr alban: Världsframgångar som artist. I Melodifestivalen debuterande han 2014 och slutade femma i sin deltävling tillsammans med Jessica Folcker.

Mariette – A Million Years

Johanna Jansson: Känd som artisten ”Dotter”. Debuterar i Melodifestivalen.

Loreen – Statements och Lisa Ajax – I Don’t Give A

Joy Deb, Linnea Deb och Anton Hård af Segerstad: Låtskrivargruppen ”The Family” består av Joy Deb, Linnea Deb och Anton Hård af Segerstad. De har redan vunnit Eurovision Song Contest med ”Heroes”. Makarna Deb slutade etta, tvåa och etta i Melodifestivalen 2013–2015 – genom Robin Stjernbergs ”You”, Ace Wilders ”Busy Doin’ Nothin’” och just ”Heroes”.

Linnea Deb, Anton Malmberg Hård af Segerstad och Joy Deb. Foto: Gustav Dahlander/SVT

Lisa Ajax – I Don’t Give A

Ola Svensson: Tävlade framgångsrikt som artist i Melodifestivalen 2008 och 2010.

Allyawan – Vart haru varit

Masse Salazar: En av tre i musikproduktionsteamet The Salazar Brothers. Debuterar i Melodifestivalen. Driver skivbolaget Redline sedan 1996 och ses som en av de tyngsta inom svensk hiphop genom tiderna. Producerat och skrivit musik för bland annat Ison & Fille, Stor, Mohammed Ali och Linda Pira.

The Fooo Conspiracy – Gotta Thing

Robert ”Mutt” Lange: Brittisk låtskrivare som skrivit och producerat musik åt bland annat AC/DC, Lady Gaga, Bryan Adams, Shania Twain och Britney Spears.

Robin Bengtsson – I Can’t Go On

David Kreuger: Började sin karriär på inspelningsstudion och producentkollektivet Cheiron Studios, som under den senare delen 1990-talet var en av de mest framgångsrika i världen. Där producerade han, bland annat, flera av låtarna på Britney Spears och Westlifes hyllade debutalbum, med hits som ”(You Drive Me) Crazy”, ”Sometimes”, ”If I Let You Go” och ”Fool Again”. Debuterade i Melodifestivalen 2012 med ”Youngblood”. Har varit med i Melodifestivalen som låtskrivare 6 gånger, bland annat med ”Blame it on the disco” (Alcazar) 2014, ”Undo” (Sanna Nielsen) 2014 och ”Sting” (Eric Saade) 2015.

Robin Stjernberg: Vann Melodifestivalen 2013 med egenskrivna låten ”You”. Nu gör han comback – som låtskrivare.

Krista Siegfrids – Snurra min jord

Gabriel Alares: Låtskrivare och artist som debuterade i Melodifestivalen med Krista Siegfrids låt 2015 – men har tävlat framgångsrikt i Eurovision Song Contest som låtskrivare, båda gångerna för Ryssland. Första gången var 2013 med ”What If” (Dina Garipova) som i Malmö hamnade på femte plats. Han skrev även ”A Million Voices” (Polina Gagarina) som tog silver 2015. Gabriel Alares medverkade även i Idol 2013 och slutade på sjunde plats.

Ola Salo ledde Andra chansen i vintras tillsammans med Peter Jöback och Gina Dirawi. Foto: Stina Stjernkvist/SVT

Wiktoria – As I Lay Me Down

Jonas Wallin: Londonbaserad låtskrivare och musiker bakom namnet The High. Utöver sin egna utgivna musik har han skrivit med Avicii, Wyclef Jean och Björn Dixgård. Debutant som låtskrivare i Melodifestivalen.

Dismissed – Hearts Align

Ola Salo: Debuterade i Melodifestivalen år 2007 som artist och låtskrivare med ”The Worrying Kind” med The Ark. År 2016 kom han tillbaka som programledare för Andra chansen, och i år tävlar han som låtskrivare för debutgruppen Dismissed tillsammans med den välmeriterade festivalkompositören Peter Kvint.

Charlotte Perrelli – Mitt liv

Charlotte Perrelli: Den Eurovisionvinnande artisten tävlar för första gången också som låtskrivare.

Adrijana – Amare

Martin Tjärnberg: Debuterar i Melodifestivalen. Producent och låtskrivare under namnet ”Tinitus” som bland annat skrivit och producerat för Lazee, Adam Tensta och Silviana Iman.

Anton Hagman – Kiss You Goodbye

Tim Schou: Sångare i det danska bandet A Friend in London, som slutade på femte plats i Eurovision Song Contest 2011 med låten ”New Tomorrow”.

Fakta: Låtskrivarna i Melodifestivalen 2017

  • Totalt 80 låtskrivare.
  • Av de 80 låtskrivarna är 45 debutanter; 35 har varit med minst en gång tidigare.
  • Festivaldebuterande låtskrivare i procent: 56 %.
  • Av de 80 låtskrivarna är 18 kvinnor och 62 män (22 respektive 78 %).
  • Av de 28 bidragen har 16 bidrag (57 %) kvinnliga låtskrivare.
  • 8 låtskrivare har fått med fler än ett bidrag.
  • Totalt skickades 2 478 bidrag in till tävlingen. Totalt antal låtskrivare i inskicket redovisas inom kort.
  • 10 bidrag har svensk text.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.