Hör varför dessa tre böcker är författarnas egna sträckläsarfavoriter. Foto: SVT/Babel

Ledig i påsk? Här är tre riktiga bladvändare

Publicerad

Här är en självbiografi, en samling sönderlästa klassiker och en thriller – som samtidigt är en remake av ett antikt drama – som har fått Babels författarpanel att vilja sträckläsa.  

– Det här tillhör litteraturens under, att bli uppslukad av en bok, säger Ulf Karl Olov Nilsson. 

Tone Schunnesson har en förkärlek för korta, tajta romaner skrivna i jag-form. Hon tipsar om boken “Tung” av Kiese Laymon. 

– Det är en självbiografisk bok och han skriver direkt till sin mamma. Det var någonting i det greppet som bara sög in mig. Jag kunde inte lägga ifrån mig den när jag började läsa, säger hon. 

Jane Austen – allt man behöver?

Agnes Lidbeck tycker att språket är en viktig byggsten för att hålla kvar läsaren. Hon tycker att alla böcker av Jane Austen är riktiga bladvändare.   

– Man vill lyssna mer på henne, för hon ser världen som den är och kan skratta ändå. Och jag vill egentligen aldrig prata med någon annan än Jane Austen, hon är allt man behöver, säger Agnes Lidbeck. 

Ulf Karl Olov Nilssons tips är “Vår älskade” av Kamila Shamsie.  

– Det är en internationell thriller som samtidigt är en remake av Sofokles drama Antigone. Det är någonting kring det dubbla arbete som hon gör som är raffinerat och fascinerande, säger han.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.