Barbara Walters går i pension. Foto: TT

Legendarisk tv-journalist tar farväl

Uppdaterad
Publicerad

Efter 53 år i rutan har Barbara Walters gått i pension. Hon var en föregångare för många kvinnliga tv-stjärnor, däribland Oprah Winfrey.

Den 84-åriga nyhetskvinnan tog farväl av sina tittare i pratprogrammet The View på fredagen. När hon inledde sin 53 år långa karriär banade hon väg för många andra kvinnor. Under fredagens The View, ett program hon startade 1997 där en panel av fem kvinnor diskuterar aktuella ämnen, tog hon emot flera överraskningsgäster, däribland Hillary Clinton.

– Jag vet inte hur vi ska klara oss utan dig i rutan, där du ställt alla de frågor som vi själva skulle vilja ställa, sa Clinton, och passade på att ge rådet till Walters att ta det lugnt efter pensionen, som hon själv gör.

Ska du inte kandidera till presidentvalet? undrade Walters, men den frågan duckade Clinton för.

”Tack för ditt mod”

En annan gäst som tackade av Walters var Oprah Winfrey. Hon passade på att tacka journalisten för allt hon betytt för henne och andra kvinnor i media.

– Jag tackar dig för modet det krävdes att varje dag kliva ur sängen, gå till jobbet och fortsätta göra det du gör. Du är anledningen till att vi alla är här, anledningen till att jag ville jobba inom tv. Jag vill tacka dig för att du slog sönder glastaket för kvinnliga journalister, sa Winfrey.

Barbara Walters har i sin karriär intervjuat flera världsledare, däribland följt presidenterna Obama och Nixon. Hon slog igenom på The Today Show och arbetade i 25 år som ankare på nyhetsprogrammet 20/20.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.