Den rivningshotade byggnaden ”5 Pointz” ligger på Long Island i New York. Foto: AP

Legendariska graffiti-byggnader i New York rivs

Uppdaterad
Publicerad

Gatukonstnärernas försök att få husen kulturminnesmärkta för att rädda konsten och förhindra rivning misslyckas.

Byggnadskomplexet ”5 Pointz” Queens i New York har i 20 år varit en ständigt föränderlig graffitiutställning för förbipasserande.

Sedan tidigt 90-tal har gatukonstnärer haft ägarnas tillåtelse att pryda fastigheterna med stora målningar. Kvarteret brukar kallas ett Mekka för graffitikonstnärer.

Vill bygga lyxlägenheter

Men nu vill fastighetsägarna istället bygga lyxlägenheter för hundratals miljoner dollar på platsen och jämna både konst och byggnader med marken.

Flera försök att rädda husen har gjorts, men graffitimålarnas  ansökan om att ge byggnaderna landmärkesstatus gick inte igenom eftersom ingen av målningarna uppfyller kravet på att vara minst 30 år gammal. Och i förra veckan dömde en domstol i New York till ägarnas fördel i målet där 17 konstnärer stämt dem och menat att de inte hade rätt att förstöra konsten.

Domaren älskar konsten

– Jag älskar konsten som pryder huset, och det kommer skära i hjärtat att se det rivet, men som domare måste jag följa lagen, kommenterade Frederic Block sin dom, enligt The Art Newspaper.

När det rivs är ännu inte klart. Konstnärerna har inte bestämt om de ska överklaga domen eller inte.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.