Leif GW: ”Känslomässigt förstår jag honom”

Publicerad

Leif GW Persson tror att Justitiekanslern kommer att välja att gå vidare med familjen Palmes anmälan av ”Call Girl”.

– Känslomässigt förstår jag honom fullt ut, hans pappa blir ju anklagad för ett brott som i dagens läge skulle ge åtta års fängelse, säger han. Rent dramaturgiskt ser jag inte ens poängen med att ha med statsministern i filmen så jag fattar att Mårten är förbannad.

I filmen köper en svensk statsminister sex av en 14-årig flicka. Många har reagerat på att statsministern har uppenbara likheter med Olof Palme, som var statsminister fram till valförlusten 1976 då filmen utspelar sig.

Call Girl

Familjen Palme har anmält filmen till Justitekanslern Anna Skarhed som nu har möjlighet att inleda en förundersökning för att se om det rör sig om grovt förtal av avliden.

– Man är ju väldigt restriktiv när det kommer till sådana här prövningar men jag tror att hon kommer att ta upp det . Sen vad hon kommer fram till är en annan historia, säger Leif GW Persson.

Om Call Girl skulle bli fälld menar GW att filmen skulle behöva klippas om, skaparna skulle behöva betala skadestånd och ansvarig utgivare bötfällas.

– Men det är knepig historia det här så att detta skulle leda till åtal och en fällande dom är jag inte alls säker på.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Call Girl

Mer i ämnet