Lena Andersson: Roy är inte Hugo Rask

Uppdaterad
Publicerad

I det kommande avsnittet av SVT:s litteraturprogram Babel kommenterar Lena Andersson Roy Anderssons utspel om att det är han som är Hugo Rask.

I en intervju med magasinet Fokus berättar regissören Roy Andersson att det är han som är förlagan till Hugo Rask i Lena Anderssons prisade roman ”Egenmäktigt förfarande”. Men så är det inte, menar författaren själv:

– Jag har ju skrivit fiktion och det har jag sagt från början och jag har vidhållit det. Så han är inte Hugo Rask utan det är Hugo Rask som är Hugo Rask, säger hon.

”Han har inte läst boken”

Han säger ju att det har varit obehagligt att bli omskriven, var det ett problem som du tänkte på medan du skrev?, frågar Babels programledare Jessika Gedin.

– Jag kommer inte ihåg riktigt vad jag tänkte på när jag skrev. Jag ville skriva fiktion om ett problem, och det har jag gjort. Han har inte läst boken såg jag att han sa, men tydligen vet han detta ändå.

På frågan om hon tror att Roy Andersson skulle ändra uppfattning om han läser boken svarar Lena Andersson kort:

– Vet inte. Han skulle säkert tycka det var obehagligt. Men som sagt, eftersom det är Hugo Rask det handlar om och fiktion så spelar det ingen roll.

”Mycket negativt för läsningen”

Hon tror dock att spekulationerna kan påverka läsningen av boken.

– Jag tror att det är negativt, mycket negativt för läsningen. Därför så är det glädjande när den översätts för andra länder, de har inte det här skvallret att förhålla sig till.

Se intervjun med Lena Andersson i klippet ovan. Hela avsnittet av Babel sänds på söndag klockan 20.00 i SVT2.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.