Lennart Hellsing fyller 95 år. Foto: TT Bild

”En ordvrängare av guds nåde”

Uppdaterad
Publicerad

Författaren, översättaren och födelsedagsbarnet Lennart Hellsing hyllas av kollegorna.

– Han är en ordvrängare av guds nåde. Och då menar jag i positiv bemärkelse – en magisk ordkonstnär! Inte som sketna journalister som bara trycker ur sig text om vad som helst, säger Alfons ”mamma”, författaren Gunilla Bergström.

Med böckerna om Krakel Spektakel, Bananbok och ABC-bok – bland många andra -räknas rim och rams-poesins mästare Lennart Hellsing till en av de största inom barnlitteraturen.

Gunilla Bergström tackar Hellsings böcker för att hon själv började skriva.

– Jag minns när jag var sju år och min far spelade Krakel Spektakel på luta. Mina föräldrar läste massor av Krakel för mig, det var där mitt intresse för ord väcktes.

”Ger en förhoppningar om ett långt liv”

”Ordkonstnär” är det vanligaste epitetet när kollegorna ska försöka beskriva Hellsings storhet.

Författaren Ulf Stark, som bland annat skrivit ”Kan du vissla Johanna” och ”Min vän Percys magiska gymnastikskor”, vill gärna lägga till ”sensuell”.

– Lennarts böcker är verkligen sensuella. Många böcker saknar det, men hos Lennart får man smaka på sockerkakor, ostar och ord. Att han 95 år gammal fortfarande skriver ger en vissa förhoppningar om att få leva ett långt och oerhört innehållsrikt liv.

”Dikterna går i takt”

Att Lennart Hellsing betytt mycket för svensk barnlitteraturs utveckling råder det ingen tvekan om, menar Ulf Stark.

– Efter kriget hade han en idé – ger man barnen tillgång till lek och lust så växer de inte upp till människor som vill gå på led – de blir inga Bismarcks. Det har liksom räckt med att dikterna går i takt.

”Raderade ut allt jag visste”

Illustratören och författaren Emma Adbåge arbetade så sent som för två år sedan med bilder till en nyutgivning av Lennart Hellsings rim och rams-bok ”Vad ska vi göra?”.

– Det var jätteroligt och jättesvårt på samma gång. Jag var ju tvungen att radera ut min barndoms bilder av hur det skulle se ut, det är svårt när man har så tydlig bild  säger Emma Adbåge.

– Allt är inte begripligt. På något sätt skriver han respektlöst – samtidigt har han full respekt för orden. Jag har just börjat arbeta med rim och ramsor, där är Lennart Hellsing förstås en stor inspirationskälla att ösa ur.

”Fantastiska kostymer”

Gunilla Bergström minns trevliga rökpauser på bokmässan i Bologna – ”Vi var de enda som rökte” – och vill passa på att framhålla Hellsings kostymer.

– Jag vill verkligen passa på att ge honom en eloge för hans fenomenala klädsmak. Han uppträder fantastiskt i helvita och gula kostymer. Det är det inte många män som klarar av.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.