Skådespelaren och regissören Lennart Hjulström blev 83 år gammal. Foto: Erik Simander/TT

Lennart Hjulström är död

Uppdaterad
Publicerad

Lennart Hjulström har dött, skriver skådespelarens barn på sociala medier. Han blev 83 år gammal.

”Nu har vår älskade pappa och make somnat in efter en tids sjukdom. Saknaden är oändlig”, skriver Lennart Hjulströms dotter Carin Hjulström på Instagram. Sonen Niklas Hjulström bekräftar dödsfallet på Facebook.

Lennart Hjulström har varit aktiv som både skådespelare och regissör på Dramaten och har ett gediget cv i film- och tv-branschen. Hans senaste filmroll var som Ragnar Vanhedens pappa Gösta i filmen ”Se upp för Jönssonligan” från 2020.

Har arbetat med sina barn

Han har även synts i ”Wallander”, ”Millennium”, ”Hamilton”-filmerna, ”Beck” och ”Tre kärlekar” och har regisserat filmerna ”Berget på månens baksida” (1983) och ”Rusar i hans famn” (1996).

1989 blev Lennart Hjulström Sveriges första professor i regi och han har varit chef och regissör på Folkteatern i Göteborg (1967 – 1984).

Hjulström har även arbetat tillsammans med sina barn – han har spelat tillsammans med sonen, skådespelaren Niklas Hjulström, i ”Predikanten” och ”Isprinsessan” och skrivit kortromanen ”Om svar anhålles” tillsammans med dottern, journalisten och författaren Carin Hjulström, skriver Bonnier audio.

Sysslade med spex

Hjulström föddes 1938 i Karlstad och var under sina år på Uppsala universitet involverad i studentteatern och spex. På 60-talet sökte han till Göteborgs stadsteaters elevskola, där han blev antagen 1963. Lennart Hjulström blev 83 år gammal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.