Monica Lewinsky och Bill Clinton i Vita huset. Foto: AP/ TT Bild

Lewinsky bryter tystnaden om Clinton

Uppdaterad
Publicerad

Tio år senare skriver nu för första gången den före detta Vita huset-praktikanten om den uppmärksammade affären med dåvarande president Bill Clinton.

”Jag ångrar djupt vad som hände mellan mig och president Cliton” skriver Monica Lewinsky i Vanity Fair.

Det är första gången som hon talar ut om affären i media. Hon medger att det till och med cirkulerat rykten om att Clinton betalat av henne för att vara tyst. ”Jag kan försäkra er om att det inte finns något som är längre från sanningen. Jag blev erbjuden hundratals dollar för att tala ut men då kändes det inte rätt”, skriver Lewinsky och tillägger att hon nu, vid 40 års ålder, kände att det var dags att rensa luften, ta tillbaka sin egen berättelse och ge den ett annat slut.  

Igenkänd varje dag

Monica Lewinsky berättar att hon fortfarande blir igenkänd varje dag och att hennes namn alltid dyker upp i press och i populärkulturreferenser.

Hon berättar också att hon har haft svårt att få jobb trots sin höga utbildning. Hon gick på flera intervjuer men fick alltid veta att hon inte var riktigt ”rätt”.

Lewinsky skriver också att hennes relation med Clinton aldrig var en maktrelation utan baserades på samförstånd mellan två personer, även om hon anser att Clinton visade på ”väldigt olämpligt beteende” när han inledde affären. Däremot upplever hon att förnedringen kom i efterhand och att hon blev en syndabock för att skydda Clintonadministrationens maktställning.

”Den mest förödmjukade människan i världen”

Monica Lewinsky skriver att hon under 1998 när skandalen bröt ut ”utan tvekan var den mest förödmjukade personen i världen” och tillägger att hon också med stor sannolikhet var den första person vars globala förnedring drevs av internet. Hennes nuvarande mål är att ge hjälp till offer för online-förnedring och trakasserier.

Hela Lewinskys berättelse släpps 8 maj.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.