Christer Nylander (L) vill tillsätta en ny kulturutredning.

Liberalerna vill tillsätta kulturutredning

Publicerad

Det har gått mer än tio år sedan den senaste kulturutredningen. Nu tycker Liberalerna att det är dags för en ny utredning.

– När kulturen går ner på lågvarv märker vi hur viktig den är, säger Liberalernas kulturpolitiska talesperson Christer Nylander.

Liberalerna menar att det svenska kulturlivet hade hade många problem redan innan coronapandemin och att pandemin nu har satt fokus på dem.

– Vi har områden inom kulturen som är konstant och kroniskt underfinansierade, säger Christer Nylander (L).

Liberalerna vill se en ny kulturutredning redan till hösten. De vill bland annat undersöka hur kulturen ska finansieras.

– Vi behöver se över relationen mellan stat, region och kommun och hur man finansierar kulturlivet. Men vi måste också tänka nytt, hur vi får in andra pengar, säger Christer Nylander.

Vill ha ett brett anslag

Med en ny kulturutredning vill Liberalerna också se hur politiken kan ”utmana det sociala arvet” för att få fler att lockas av bildning och fördjupning och hur man från politiskt håll kan få fler barn och unga att läsa.

De vill också utreda digitaliseringens roll i kulturen.

– Det finns en hel del saker man bör titta på och därför tycker jag man ska ha ett brett anslag, säger Christer Nylander.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.