Foto: TT

Linda Bengtzing vill spela in pengar till skogsägare som drabbats av branden

Uppdaterad
Publicerad

Artisten Linda Bengtzing postade ett inlägg på Instagram där hon föreslår sina artistkollegor att uppträda gratis för att spela in pengar till ”skogsägare som förlorat hela eller delar av sin inkomstkälla i de rasande skogsbränderna”.

– Alla artister säger ”jag vill hänga på oavsett”, säger Linda Bengtzing till Kulturnyheterna.

Tanken är att spelningen ska äga rum någon gång i höst, men planeringen för att spela in pengar till skogsägarna har inte ens börjat än. Men gensvaret från musiker och artister har varit enormt, säger Linda Bengtzing.

– Det är helt galet, jag har varit i Piteå och jobbat och upptäcker att det är sån respons. Både från folk som vill tillhandahålla lokal och som vill uppträda. Alla artister säger ”jag vill hänga på oavsett”.

Bengtzing säger att hon fått svar från bland andra Andreas Lundstedt från Alcazar, Markoolio, Tobbe Trollkarl, Tommy Nilsson, Dinah Nah och Anna Sahlin. Men även från körsångare och ljudtekniker.

– Sen blir det komplext för genast kommer man till hur man ska fördela pengarna.

”Stolt över kollegorna”

Tanken är att alla ska ställa upp ideellt och hur pengarna sedan ska fördelas – via en välgörenhetsorganisation eller direkt till markägare är ännu inte uttänkt.

– Jag tror att vi borde kunna få tag på åtminstone tio artister som faktiskt genomför det. Jag ska göra mitt allra bästa. Det är sånt gensvar, jag är så stolt över mina kollegor, säger Linda Bengtzing.

Tanken är att konserten ska äga rum en söndag i september om allt faller på plats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.