Lisa Ekdahl tog emot pris på galan. Här syns den orange rosen som är en symbol för manifestationen på röda mattan. Foto: TT

Lisa Ekdahl var en av dem som gick i manifestationen: ”Patriarkatet faller”

Uppdaterad
Publicerad

Inför Grammisgalan hölls det en manifestation för uppropet #närmusikentystnar. Lisa Ekdahl, som också vann pris för årets folkmusik/singer-songwriter, var en av dem som gick i ledet av kvinnor på röda mattan.

– Jag är mer glad över vinsten än jag förväntade mig för jag var så fokuserad på att det ikväll skulle bli en manifestation och inte en pristävling.

Berätta om manifestationen, vad står det på ditt bröst?

– Det står patriarkatet faller. Och det gör det. Vi var en stor grupp kvinnor som gick tillsammans in på röda mattan och vi höll varandras händer. Vi bar också blommor som en symbol mot sexuella övergrepp och trakasserier i vår bransch.

Viktigt att säga sitt

Enligt Lisa Ekdahl är det viktigt att ta ett tillfälle som Grammisgalan i akt, och att använda det utrymmet till att uppmärksamma höstens upprop.

– Jag tycker att det är så viktigt för det har varit ett sådant fantastiskt år där så mycket har fått komma upp och då är det logiskt att ta tillfället i akt nu när vi träffas att få manifestera det på ett tydligt sätt, säger hon och fortsätter:

– Nu har de förtryckta fått säga sitt och det kommer att bli så mycket bättre för alla.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.