Lisa Nilsson: ”Fantastiskt och skrämmande på samma gång”

Uppdaterad
Publicerad

Artisten Lisa Nilsson har gått i täten för kulturbranschens krav på pandemistöd. Efter morgonens besked om slopade restriktioner känner hon sig omtumlad, lycklig och rörd.

– Vi skojade igår om att man får ta fram steppskorna och byta kropp och själ och hjärna, säger hon.

Den senaste tiden har Lisa Nilsson har besökt riksdagen, ställt krav på politiker och tagit på sig rollen som talesperson för en hårt pressad kulturbransch.

Hon ser gårdagens riksdagsbeslut om ett nytt miljardstöd till evenemangsbranschen som en stor seger.

I dag vaknade hon upp till besked om att restriktionerna försvinner den 9 februari.

– Det här är en överraskning och det väcker mycket känslor. Det är fantastiskt och skrämmande på samma gång. Vi skojade igår om att man får ta fram steppskorna och byta kropp och själ och hjärna. Men nu gäller det att börja jobba.

”Tappat självförtroendet”

Lisa Nilsson blir starkt berörd när hon pratar om situationen som hon och hennes kollegor befunnit sig i de senaste två åren.

– Det har varit en katt och råtta-känsla: får jag vara med nu eller inte? Vi har tappat självförtroende och pondus. Allt ligger utrasat i en hög över golvet.

Känslan att ha tappat sitt värde som yrkesmänniska har varit stark, något hon tror att många kulturarbetare kan känna igen sig i.

– Vi satte oss i bilen för att åka till ett liten spelning. Då kände jag: jag har tappat uppgörelsen mellan publiken och mig. Hur ska jag kunna möta alla de här människorna? Jag har tappat min artistiska identitet, jag känner mig inte unik och spännande längre. Hur ska jag ta den här platsen?

”Blir rysig och rörd”

Nu riktas fokus mot att starta branschen igen. En uppgift Lisa Nilsson tar sig an med viss oro. Man ska inte ta för givet att publiken kommer rusande tillbaka, säger hon.

– Det blir en tuff återhämtningsresa att göra innan vi är tillbaka där publiken känner förtroende. Men jag blir rysig och rörd när jag tänker på alla scenarbetare och ljudtekniker som kanske får en arbetsplats att gå till igen.

De senaste månadernas påverkansarbete för branschens bästa har känts stort och viktigt, säger hon. Men några tankar på att ge sig in i partipolitiken finns inte riktigt.

– Jag får en väldig bekräftelse för min omedvetna politiska förmåga. Det har varit spännande och välgörande att få ge sig in och vara på hugget. Sen har jag alltid haft ett politisk medvetenhet och ett engagemang.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.